Актуални Новини, Новини

АКАДЕМИК ВЛАДИМИР ЗАРЕВ ОГЛАВЯВА ЖУРИТО В ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“

НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“ – 2021

Национална литературна награда “Йордан Радичков” се връчва ежегодно за най-добра нова книга с разкази. В конкурса досега са разгледани над 100 сборника, които вече са част от фонда на градската библиотека, носеща името на автора.
По регламент носителят на НЛН „Йордан Радичков“ се излъчва от петчленно авторитетно жури, съставено от литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков и имат широк поглед върху съвременната българска литература. В журито участва представител на Община Берковица и на Министерството на културата.
За председател на журито в тазгодишното издание на конкурса Община Берковица покани големия български писател Владимир Зарев. Миналогодишният победител в конкурса Елена Алексиева (“Прекъсването на Самсара”), тази година ще журира сборниците. Литературният критик и писател Митко Новков също ще е част от авторитетното жури. Министерството на културата е представено от Силва Хачерян, а Община Берковица – от Венета Асенова.
Академик Владимир Зарев е главен редактор на списание “Съвременик” и автор на много романи, преведени на различни европейски езици. През март 2019 г. получава орден „Стара планина“ първа степен „за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството“.
Митко Новков е литературен критик и писател. Автор е на множество публикации във всекидневния и специализирания културен печат. Директор на програма „Христо Ботев” на БНР.
Елена Алексиева е писател и преводач. Победител във второто издание на НЛН “Йордан Радичков”. Носител на награда „Перото“ за 2021 г. в категория „Проза“ за сборника с разкази „Прекъсването на Самсара“. Автор е на романи, поетични книги и пиеси. Алексиева е носител на наградите „Икар“ и „Аскеер“.
Силва Хачерян е началник отдел ,,Регионални дейности” в Министерството на културата. Хачерян бе част от журито и в предишните две издания на конкурса.
Венета Асенова е филолог и гл. експерт “Образование” в Община Берковица.