Актуални Новини

АКЦЕНТИТЕ ОТ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА НСОРБ

Председателят на ОбС-Берковица г-н Иван Кирилов и зам.-кметът Радослав Найденов бяха сред делегатите на Общото събрание на НСОРБ, което се проведе на 28 февруари в столицата.  Президентът на Република България Румен Радев е бил почетен гост на тържествената сесия при откриването на 31-то Общо събрание на Националното сдружение на общините в България. В приветствието си към делегатите и гостите той е казал: „За мен е удоволствие и чест не просто да бъда сред представителите на местната власт, а да бъда сред носителите на бъдещето. Бъдещето на България е в единението и съзиданието. Вашата организация успя в един тежък период на разруха и разединение да постигне успех – да обедини всички 265 общини в едно ефективно тяло.“ Държавният глава е подчертал уникалността на Сдружението на общините като организация, която събира в себе си широка експертиза и предлага ефективни механизми. „Вие сте най-близо до хората и техните проблеми. Вие сте хората, от които обществето очаква помощ и решения. Ползвате се с моята подкрепа, но времето е динамично и трябва да се действа в съответствие с предизвикателствата на нашето време. Сигурен съм, че децентрализацията на общините няма алтернатива“, заяви Президентът. По думите му децентрализацията на общините е европейският модел, който движи процеса в много държави. „Когато тя стане, трябва да има много ясни механизми за нейната реализация“, е допълнил Румен Радев.

Емоционалното изпълнение от седемгодишната Божидара Гайдарова от гр. Казанлък на одата „Опълченците на Шипка“ е развълнувала залата и е придала празничен и тържествен тон на заседанието.

Пред журналисти ръководството на НСОРБ е дало брифинг и откроило постигнатото през 2017 г., както и приоритетите за работа през настоящата година.  Председателят на УС на Сдружението Даниел Панов  е информирал още, че за бюджета за тази година са постигнати добри показатели – с 15 процента са се увеличили средствата за делегираните дейности на общините, с 6,5 процента са се увеличили капиталовите разходи, а с 5 процента – средствата за местни дейности, като 22 процента са за образование и 16 – за здравеопазване.

При изключително голям интерес се е провел и дискусионният форум „Актуални проблеми и бъдеща визия за общинските проекти”, част от програмата на заседанието на Общото събрание на НСОРБ. Участие са взели заместник министър-председателят Томислав Дончев, Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, както и евродепутатът Андрей Новаков. Модератори на дискусията са били заместник-председателите на УС на НСОРБ, кметовете на общините Димитровград и Кърджали – Иво Димов и Хасан Азис.

По темите, касаещи финансирането на проектите от европейските фондове, заместник министър-председателят Томислав Дончев е предоставил подробна  информация. На форума са обсъдени много въпроси поставени от многобройните кметове на общини.