Актуални Новини, Новини

АЛСУ ПЕЙЧЕВА С ПЪРВА САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА

АЛСУ ПЕЙЧЕВА С ПЪРВА САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА

На 05.10.2022 г., в изложбена зала на Етнографски музей беше открита първата самостоятелна изложба на Алсу Пейчева – ученичка в 3.ОУ „Иван Вазов”, Берковица. Откриване на самостоятелна изложба на Алсу е по инициатива на Деян Еленков – Председател на Общински съвет – Берковица.
Алсу е от Украйна. През 2017 г., едва 7-годишна напуска родината си и семейството й се установява в България. Сега тя е на 13 години и въпреки своята диагноза „Аутистично разстройство” е отлично приобщена към българската образователна система. Тя е момиче, което въпреки здравния си статут и крехката си възраст, е била докосната от Бога с дарбата да рисува. Благодарение на родителската обич на своята майка Ажелика Бушман, младият талант блести в многобройни конкурси за рисунка с национален и международен характер.
Към момента Алсу е редовен ученик в Културен център “Йордан Радичков” и в организираната за втора поредна година от Община Берковица лятна школа по рисуване, където твори под ръководството на Никола Минчев – художник и уредник на центъра. Голям принос за развитието на Алсу има и Лъчезар Лазаров – ресурсен учител и представител на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование гр. Монтана. Талантливата художничка посвещава част от времето си в рисуване на портрети, вдъхновени от великите личности на България – Светите братя Кирил и Методий, Иван Вазов и Апостолът на свободата. С тях тя заявява, че националният сюжет и духовната памет на нашия народ не са й чужди. Със същата любов поглежда и към сюжети, присъщи за украинската фолклорна традиция.
Събитието уважиха Спаска Георгиева – Зам. – кмет на Община Берковица, учителите на Алсу от 3. ОУ „Иван Вазов” – Берковица, г-н Лазаров, приятели и граждани, които поднесоха своите подаръци и поздравления към талантливото момиче. В официално писмо до Музеен комплекс – Берковица, Трайка Трайкова – Началник на РУО – Монтана, също отправи поздрави към Алсу.


Това е Алсу Пейчева – младо дарование, което гледа към света с любопитство и готовност за изява!
Заповядайте да разгледате изложбата до 07.11.2022 г. включително. Ще останете впечатлени!