Актуални Новини

АНСАМБЪЛ „ГУШАНЦИ” КЪМ НЧ „РАЗВИТИЕ-1928” С. ЗАМФИРОВО СЪС ЗЛАТЕН МЕДАЛ ОТ КОНКУРСЕН ФЕСТИВАЛ

eho_2Представителен ансамбъл за изворен фолклор „Гушанци” към Народно читалище ”Развитие-1928” с. Замфирово се завърна с най-високото отличие – златен медал от Първия международен фолклорен фестивал „Ехо от Стовци” с. Смоляновци, който се състоя на 13 и 14 август 2016 г. Фестивалът имаше конкурсен характер като представянето на участниците бе оценявано от компетентно жури в състав: доц. Анна Щърбанова, фолклорист от Българска академия на науките София, Галя  Асенова, водеща на телевизионното предаване „От българско по-българско”, Таня Стойчева, експерт РЕКИЦ Монтана.
eho_3Ансамбъл „Гушанци” представи възстановка на обичая „Гушански сбор по Спасовден” и впечатли журито с отличното представяне на автентичния фолклор на нашия край. Гушанската духова музика, като част от ансамбъла, изпълни местни автентични хора, танцувани в Замфирово в края на XIX в. и началото на XX в.

Това не е първото отличие на ансамбъл „Гушанци” за тази година. През април съставът бе удостоен със Специалната награда на директора на Седмия национален фолклорен фестивал „Шопски наниз”. Със своите успехи ансамбъл „Гушанци” достойно представя Община Берковица и разпространява красотата на изворния фолклор.

За блестящото си представяне ансамбъл за изворен фолклор „Гушанци“ получи поздравителен адрес от зам.-кметът Ася Велиславова.

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

ДО  АНСАМБЪЛ ЗА ИЗВОРЕН ФОЛКЛОР  „ГУШАНЦИ“  ПРИ НЧ „РАЗВИТИЕ-1928“  С. ЗАМФИРОВО

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

               От името на кмета на Община Берковица инж. Милчо Доцов   Ви приветствам по случай успешното представяне на международния фолклорен фестивал „Ехо от Стовци“.

              Вашето изкуство продължава и развива на ново равнище богатите традиции на народните майстори-певци, инструменталисти и танцьори.

            Познато и обичано навред това изкуство чрез българските мелодии и ритми вдъхва уважение и преклонение пред народния гений, буди благородни чувства към нашата национална самобитност, дава незаменими импулси за творчество.

            На целия ансамбъл, на неговия художествен ръководител, на всички вас пожелавам от все сърце много бодрост, здраве и сили.

Не се съмнявам, че вие няма да се задоволите с постигнатото досега, че ще търсите нови форми за творческа изява, че ще откривате нови пътища за още по-голямо извисяване на българската фолклорна традиция.

              Нека още дълги години възпявате с песни и танци българския фолклор по сцените у нас и в чужбина и нека вашите следовници ви надминат в това отношение.

 

С уважение,

Ася Велиславова

Зам.-Кмет на Община Берковица