Актуални Новини

АНСАМБЪЛ ЗА ИЗВОРЕН ФОЛКЛОР „БОРОВЧАНИ” С НАГРАДИ ЗА МАЙСТОРСКО ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ КОПРИВЩИЦА – 2015

Made by Samsung DVC

Made by Samsung DVC

Ансамбъл за изворен фолклор „Боровчани” бе отличен с грамота и плакет за майсторското си изпълнение на обичая „на блага ракия”  на xi-тия национален събор на българското народно творчество – копривщица 2015 г.
На 9 август приключи юбилейното издание на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, което ознаменува 50 години от началото му.

Три дни Копривщица и местността Войводенец се огласяше от песента на България, а кръшни хора караха земята да трепти.
На седемте сцени в местността Войводенец участие взеха над 14 000 души от цялата страна, а конкурсната програма продължи повече от 100 часа. Над 500 пък бяха изпълнителите, дошли от 16 страни от целия свят, които се изявиха в съпътстващата програма на събора.
Повече от 200 000 се стекоха около сцените, за да съпреживеят магията на българската песен и танц, да се потопят в заветите на дедите. Три дни духа на българското цареше във вековните гори на Средногорието.
На церемонията по закриването участниците положиха клетва като се врекоха, че ще пазят, почитат и предават българския фолклор, след което всички изпяха емблематичната „Хубава си, моя горо“, превърнала се в химн на Копривщица.