Актуални Новини

АНСАМБЪЛ ЗА ИЗВОРЕН ФОЛКЛОР „ГУШАНЦИ“ КЪМ НЧ „РАЗВИТИЕ-1928“ С. ЗАМФИРОВО Е НОСИТЕЛ НА ГОЛЯМАТА НАГРАДА „ПРИЗ“ НА VII НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ФОЛКЛОРЕН ИЗВОР“ С. ЦАРЕВЕЦ, ОБЩИНА СВИЩОВ

20170806_213410Самодейците от АИФ „Гушанци“, Представителен ансамбъл на НС на ЦИОФФ България, се завърнаха с най-високото отличие „ПРИЗ“ на тазгодишното издание на VII Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ с. Царевец, общ. Свищов, която включва статута, диплома и сумата от 500 лв. Фестивалът се провежда под егидата на Министерството на културата и се проведе от 3 до 6 август 2017 г. През четирите фестивални дни пред професионално жури от утвърдени специалисти в областта на фолклора се изявиха над 400 колективи от цялата страна. Ансамбъл „Гушанци“ спечели журито с пресъздаването на типичния за селото обичай „Гушански сбор по Спасовден“. Невероятните изпълнения на Гушанската духова музика, която е част от ансамбъла, вихрените хора и цялостното атрактивно изпълнение вдигнаха публиката на крака, а кметът на Община Свищов г-н Генчо Генчев се хвана на хорото, редом със самодейците от Замфирово.

20170807_134713На фестивала се явиха и представиха достойно мъжка, женска и смесена фолклорни групи към читалището и пенсионерския клуб на с. Замфирово. Под съпровод на гъдулка те изпълниха автентични местни песни. При тяхното изпълнение народната певица Гуна Иванова, член на журито, станата на крака и ги аплодира.

Вера Еленкова от женската певческа група от Замфирово получи награда за най-възрастен участник във фестивала. Тя е на 90 години и бодрият дух и любовта й към фолклора й дават сили да не слиза от сцената.

НЧ „Развитие-1928“ представи на фестивала и автентична, запазена носия на 100 години, с типичните за нашия край елементи на костюма – бариш от естествена коприна с плетенка, риза със свилени ръкави, вълненик, престилка, елече, шарени вълнени чорапи и упинки (цървули) от свинска кожа.

Самодейците към НЧ „Развитие-1928“ с. Замфирово за пореден път представят достойно Община Берковица и показват богатството на автентичния фолклор на Северозапада пред цяла България.