Актуални Новини

АНСАМБЪЛ “МЛАДОСТ” ОТ ХОЛАНДИЯ – ПЯ И ТАНЦУВА С МНОГО ОБИЧ ЗА СЕЛО ЗАМФИРОВО

Mladost_1На 9 август 2014 г. с. Замфирово посрещна ансамбъл „Младост” от Холандия. Над 50 човека участници и технически екип пристигнаха към обяд в селото, за да се подготвят за своя спектакъл „Никой не е по-велик от хляба”, който представиха в салона на Народно читалище „Развитие-1928” пред ентусиазирана публика и при огромен интерес.

Ансамбълът е създаден през Октомври 2012 от Естер Вилемс – една изключителна холандка, която в продължение на повече от 20 години обучава холандски деца и възрастни на български танци. Ансамбълът включва в състава си 25 танцьори – 12 мъже и 13 жени на възраст от 15 до 30 години и 6 музиканта. Техният спектакъл „НИКОЙ НЕ Е ПО-ВЕЛИК ОТ ХЛЯБА“ е една фолклорна разходка, която започва от Добруджа и засяването на житото, песните на коледарите за плодородие и щастие, пролетните люлки в Северняшко, ритуала за дъжд „Пеперуда“ в Тракия и завърши в Шоплука с ритуал, увенчаващ края на жътвата и една успешна, трудова година.

В танцовия репертоар на ансамбъла е включен танц от с. Замфирово – Ситната, и това е една от причините ансамбъл „Младост” да стартират своето турне в България именно от с. Замфирово.

Чужденците бяха изключително впечатлени от изпълнението на домакините от Ансамбъл за изворен фолклор „Гушанци”, които пресъздадоха специално за холандските гости обичая „Гушански сбор по Спасовден”. Любовта към българският фолклор създаде едно чудесно приятелство между двата колектива. Концертът завърши с обединяващо хоро на двата ансамбъла и публиката.

Ръководството на Народно читалище „Развитие-1928” с. Замфирово награди ансамбъл „Младост” от Холандия с Грамота „Посланик на българския фолклор” и подари на колектива бъклица с руйно червено вино, с пожелание да продължават да се вдъхновяват и опияняват от българския фолклор и традиции.

IMGP7997IMGP7910IMGP8015IMGP8074