КЪСНОАНТИЧНА И СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ „КАЛЕТО“

АНТИЧНА И СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ „КАЛЕТО“

АНТИЧНА И СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ „КАЛЕТО“

Лесопарк „Калето” е горист хълм, разположен в северната част на града на 515 м надморска височина и е естествен лесопарк на Берковица. Сондажните проучвания и археологическите разкопки са започнали през 1961 година под ръководството на вече покойната ст. н. с. Димитрина Джонова.
Крепостта на калето е възникнала през тракийско време. По-късно през ΙV – V век е преизградена, затова се назовава късноантична. Изградена е на три тераси с три крепостни стени във формата на елипса, ориентирана по дължина изток – запад. Външната крепостна стена е разкрита почти изцяло. Тя е зидана от ломен камък и е с дебелина 1,30 метра.
Откритите две раннохристиянски църкви (базилики) са изградени малко по-късно и затова са прилепени във външната крепостна стена.
Едната има самостоятелен обособен двор и се намира на южния склон. Тя е епархийска (владишка), в нея е стояло духовенството. В двора освен базиликата е изграден и малък баптистерий с вграден в абсидата (олтарното пространство) купел. Баптистерият е еднокорабна (с един покрив) сграда с абсида, която е служила за кръщаване. В нея на изток е изграден купелът за кръщаване (писцината), на запад огнището за приготвяне на водата и храната, както и място за сядане по цялата дължина. Тази кръщелна сграда е уникална. Базиликата е трикорабна, едноабсидна с открит притвор. Абсидата отвън е тристранна, а отвътре подковообразна. В абсидата е изграден ситрон с епископски трон. Отделните кораби на базиликата с крепостната стена дават основание тя да се отнесе към началото на V век.
В източния край на крепостта е разкрита цялостно втората раннохристиянска църква, която е била предназначена за обикновените граждани и войни. Тя също е трикорабна, като средният кораб (покрив) е по-висок.
На втората тераса, на различно разстояние от външната стена, е изградена втора крепостна стена. Тя има същия характер и дебелина. На северозапад е открита триъгълна бойна кула. На втората тераса, освен късноантичните строежи, са открити зидове от Втората българска държава.
Третата тераса е на билото. Там личат базите на колони, вероятно от античен храм. Сега от четирите страни на почти правоъгълната тераса стоят останки от крепостен зид с дебелина на стените до 2 м, зидани от ломен камък и кал с дървени пояси. Този строеж също е отнесен към епохата на Втората българска държава.
Берковското кале е една от многобройните крепости, които са охранявали Византийската империя. То има оптическа връзка с крепостите по поречието на реките Огоста, Бързия, Ботуня и Златица. При добра сигнализация е включвано в отбранителните военни действия. Над югоизточния склон, през ранните периоди на римската епоха, също е имало живот, свързан с рударството и плавенето на злато, но укрепването на калето и преизграждането му от селище във фортификационно съоръжение е започнало през VI век. Преживяло големи разрушения, то е изоставено и през Втората българска държава отново е укрепено.
Крепостната порта все още не е разкрита. Предполага се, че се намира в северната част, където крепостната стена е напълно разрушена. Това разрушаване е станало вероятно през 1876 – 1877 година, когато османлиите мобилизират населението на Берковица да направи път до крепостта и вал върху втората крепостна стена. Върху вала поставят топове. Феликс Каниц пише, че „възвишението, на което се намираше крепостта, беше заобиколено от здрав редут”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Състезание по БДП
Актуални Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ПРОВЕДЕ ОБЩИНСКИ КРЪГ НА НАЦИОНАЛНАТА УЧЕНИЧЕСКА ВИКТОРИНА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО „ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ” – 2023

Общински кръг на Националната ученическа викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя” – 2023 се проведе на

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО И УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА“

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕизх.Nо УОСГ-28-00-167 (3) от 02.03.2023 г. Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл. 129,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
3 март в Берковица - 18 метров трибагреник
Актуални Новини

ЧЕСТИТ 3 МАРТ, БЕРКОВИЦА!

Честит 3 март, Берковица! България над всичко!С шествие с 18-метров трибагреник, носен от 26 ученици от 3. ОУ “Иван Вазов”,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Бюджет (7) Кмет на Община Берковица (18) ЛПГ (7) МИГ Берковица и Годеч (6) Образование (41) Община Берковица (323) Общинска администрация-Берковица (26) Общински съвет-Берковица (23) Обява (12) Природни забележителности (21) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (15) ваканция&спа експо (7) детска градина (6) детски градини (7) дневен ред (8) заповед (9) заповеди на кмета (23) кмет берковица (8) кмет община берковица (8) конкурс (9) културни забележителности (16) общинска администрация (54) общински съвет - берковица (6) обява община берковица (6) обявление (58) основни училища (8) отдел строителство (15) поздравителен адрес (18) приложно колоездене (6) програми (6) проект (10) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (8) социални дейности (14) социални услуги (9) спорт (12) спортни клубове (11) съветници (8) съобщение (9) туризъм (32) услуги (13) училища в Община Берковица (7)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

СПИСЪК НА МАТЕРИАЛИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ РАЗГЛЕЖДАТ В КОМИСИИТЕ И НА СЕСИЯ НА ОбС – БЕРКОВИЦА НА 24.03.2023 г.

КОМИСИЯ ПО ИКОНОМИКА, ПРИВАТИЗАЦИЯ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА22 март 2023 г. /сряда/ – 14.00 часа 1.Докладна РД-92-00-2408 относно отчет за дейността

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

ПРАВИЛА ЗА СЪБИРАНЕ НА ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ “ВиК – БЕРКОВИЦА”

При наличие на натрупани задължения към дружеството, за неплатена изразходвана и отведена вода „ВиК Берковица” предлага на абонатите си споразумение

ВИЖТЕ ОЩЕ »
РЕДОВНО ГОДИШНО-ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ НА "ДРУЖЕСТВО НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ" И ПК "КЛИСУРА"
Актуални Новини

ПРОВЕДЕ СЕ РЕДОВНО ГОДИШНО-ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ НА “ДРУЖЕСТВО НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ” И ПК “КЛИСУРА” СЕЛО БЪРЗИЯ

На 16.03.2023 г. се проведе редовно годишно-отчетно събрание на “Дружество на хора с увреждания” и ПК “Клисура” село Бързия. На

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.