Актуални Новини

АРХИТЕКТЪТ НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ПРИЕ ГОСТИ В КАБИНЕТА СИ

 

dav

Главният архитект на Община Берковица г-жа Анита Теодосиева посрещна в кабинета си ученици от 3 клас на Второ ОУ „Христо Смирненски“ с класен ръководител г-жа Рени Крумова. Арх. Теодосиева разказа на любопитните деца за професията на архитектите.

Тя е достатъчно стара, за да кажем, че интересът към нея тепърва ще расте. Само една крачка встрани, в полето на устойчивата архитектура, всичко изглежда различно. Сложните задачи и натрупаните с времето проблеми са много повече, а предизвикателствата, които трябва да се решават в градска среда, в началото изглеждат непреодолими. Или най-малкото непосилно скъпи.

Оттам идва и основният въпрос, който днес движи все повече архитекти – как техният труд да стане по-устойчив, по-зелен и щадящ ресурсите. Така възниква нуждата и от новите специалисти, които ще вземат най-доброто от традициите и ще проправят път към по-доброто бъдеще.

Една от скритите истини в занаята е, че архитектурата винаги е критикувана, още преди да се роди сградата. Това е и първото най-сериозно предизвикателство – да защитиш предлаганата идея и да докажеш с какво тя ще бъде полезна за обществото. А ако идеята разчупва статуквото, нужната енергия е двойна.

Работата на архитектите изисква и много други умения, за да убедят армията от колеги, клиенти, консултанти, съседи, чиновници, ползватели, че това, което предлагат, е добро и ще проработи. С други думи казано, да умееш да защитаваш идеите си и да заразяваш околните с нужния ентусиазъм е задължително качество.

Друга отличителна черта за архитектите е универсалното познание, което трупат. Налага се да знаеш от много области по нещо и понякога се оказва, че в нищо не си тесен специалист. Вдъхновението идва, когато намериш чар и в двете крайности.

Най-голям интерес предизвикаха чертежите, които арх. Теодосиева показа на своите гости. Някои от тях се позамислиха, дали вместо адвокати да не станат архитекти. Времето за гостуване мина неусетно, но децата бяха разбрали, че арх. Анита Теодосиева има и празник – имен ден. Те и бяха подготвили изненада, а именно ръчно изработена поздравителна картичка, придружена с много мили пожелания.