Актуални Новини

БАБА МАРТА В БИБЛИОТЕКАТА

IMG_20170223_163805По повод предстоящия празник  –  Баба Марта, библиотека “Йордан Радичков“  посрещна децата от клуб „Приказен свят”,  при ЦПЛР – ЦРД с ръководител Анета Заркова.

С много желание и ентусиазъм децата изработиха по картичка с мартеница, научиха каква е нейната символика и получиха  по мартеничка от библиотекарките.

Червено-бялата мартеница дошла до нас от далечното минало на нашата история, носи най-прекрасните пожелания на хората по нашите земи за здраве и щастие. Тя е символ, но и магия, и закрила срещу силите на злото. Затова кичим с нея първо децата си, най-близките, най-обичаните от нас хора.

IMG_20170223_171736  В миналото на 1 март, сутрин, още преди изгрев слънце, жените мятали пред къщата червени дрехи, червени халища и премитали двора. После обличали дечицата с нещо червено и им закачвали мартеници.

Мартеница слагали на вратата на дома, на плодните дръвчета, на малките агънца, кончета, теленца. Днес може да видите мартеница, закачена на колата, на домашните любимци.

Мартеницата – тези 2 усукани конеца – червено и бяло, носят своя неповторим символ.

За българите, закачили си традиционната мартеница, червеното е цветът на кръвта, на живота, а бялото се приема като цвят на чистотата и щастието. Силно се вярва в магическата сила на червения цвят, който носи здраве и сила. Всеки в себе си се надява, че бялата нишка от неговата мартеница ще му даде онова щастие, за което си мечтае.

Изложбата  с изработените картички на децата от клуб „Приказен свят” при ЦПЛР – ЦРД е подредена във фоаейето на библиотека „Йордан Радичков” и ще продължи до 9 март.