Актуални Новини

„БАЛКАНЪТ ПЕЕ И ТАНЦУВА“

Близо  800 участници ще се включат тази година в традиционния фолклорен фестивал в Берковица „Балканът пее и танцува“, който се провежда на 7 и 8 септември 2013 г. В двата почивни дни в Градската градина  ще се изявят участници от цяла България. 26 състава от цялата страна и от Община Берковица ще покажат уменията си в областта на танцовото и песенно, фолклорно изкуство. Гости от областите Видин, София, Плевен, Враца и Монтана ще представят автентичен, обработен и градски фолклор. Първият фестивален ден започна с дефиле на участниците. Фестивалът и тази година съвпада с празника на Берковица – 8 септември-Рождество на Пресвета Богородица.

Проявата ще премине в осем раздела: Градски фолклор – стари градски песни, показ на градски костюми; Духови, жанрови  и  сватбарски оркестри; Фолклорно танцово изкуство; Народни песни; Народни обичаи, легенди, гатанки; Показ на народни  носии; Фолклор на етнически групи; Обработен фолклор. Целта на проявата е съхранението и популяризирането на българския фолклор- градски, автентичен и обработен.

На 7 септември от 19 часа  на площад „Й. Радичков“, жителите на Берковица ще чуят празничното обръщение на кмета и поздравления от официалните гости. На тържественото честване ще бъдат връчени годишните награди на общината.