Актуални Новини

БДМ-ФЕСТ СЕ ПРЕВЪРНА В ИСТИНСКА КУЛМИНАЦИЯ НА ПРАЗНИЧНАТА ПРОГРАМА, ПОСВЕТЕНА НА ДЕНЯ НА БЕРКОВИЦА

IMG_8527Музиката изразява това, което не може да бъде изказано с думи и това, което не може да остане неизказано. На 9 септември Берковица се превърна в сцена на балканските нрави. Първият фестивал на духовите музики – БДМ ФЕСТ събра хиляди на площад „Йордан Радичков“ в града под Ком. Проявата започна с дефилир, който  огласи в ранния следобeд центъра на града. Начело на шествието бяха  Младежки духов оркестър – Берковица. Пъстрота и настроение внесоха духовите оркестри, а емблемата на подбалканския град – Берковската духова музика събра най-големите овации на дефилира. Иновативното културно събитие бе открито от зам.-кметът на Община Берковица г-н Радослав Найденов, който поздрави участници, гости и жители на града и завърши с думите: „Това е Берковица“.

IMG_8519Петчасовият лудешки маратон на надсвирването събра хиляди с магията на бързите ритми, обезоръжаващата и най-големия скептик атмосфера и денонощното веселие. На площада се извиха кръшни хора. Ако някой попита какъв е Балканският характер, кое е нещото в него, което е единствено по рода си, грабващо, непреходно и често чудновато по очарователен начин за чужденците?

Отговорът е само един : БАЛКАНСКАТА ЛУДОСТ и способността винаги и навсякъде да се забавляваме !!!

Изневерявайки на руските романси и операта на берковска сцена извиси глас и Руслан Мъйнов, който бе и водещ на събитието.

IMG_8554Организаторите на фестивала – Берковската духова музика и Община Берковица са убедени, че събитието по един атрактивен начин ще представи многогодишните традиции на този край в областта на духовите оркестри  и ще спомогне за развитие образа на общината като дестинация за културен туризъм. Идеята за организирането на БДМ-Фест е на кмета на общината инж. Милчо Доцов, който твърдо е решен да го превърне в традиция за града.

И тъй като българите са весел народ – всички в Берковица се веселиха по „балкански“ – с много музика и вкусна храна.

IMG_8565И накрая ще завършим с думите на нашия ненадминат класик на българската литература Йордан Радичков от сборника му с разкази  „Свирепо настроение“ : „Духова музика има, откакто свет светува, и нея никой не може да я закрие. Ако може да се закрие една държава, то и духовата музика тогава може да се закрие.“