Актуални Новини, Новини

БЕРКОВИЦА БЕ ДОМАКИН НА РЕТРО ПАРАД НА АВТОМОБИЛИ

Прекрасното слънчево време на 29-ти август 2020 година събра 45 автомобила от категорията на класическите ретро автомобили и два отлично реставрирани мотоциклета на площад “Йордан Радичков“ в град Берковица. За първи път градът ни бе домакин на ретро парад. Инициативата бе на САРК(Софийският автомобилен ретро клуб) и се осъществи с любезното съдействие на Община Берковица. Участниците от гр. София се представиха с 15 автомобила, като имаше представители и от градовете Видин, Монтана, Враца, Мездра и други населени места.

watermarked-DSC01190С много усмивки, музика и кръшно хоро, изпълнено от Фолклорен клуб „Танцувай за здраве“ с ръководител Ирина Найденова, официално бе открито първото издание на ретро парада в Берковица. Добре озвученият площад притихна, когато започна представянето на всеки един от участващите автомобили и мотоциклети. При представянето на возилата всички собственици бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол. От Северозападния регион бяха представени основно социалистическите легенди – Лада, Москвич и Волга, но от София присъстваше един сравнително рядък вече ЗАЗ 965А и един отлично реставриран Мочквич 403. Автомобилите от САРК бяха много разнообразни като марки, но преобладаваха американските от 60-те и 70-те години. Всички присъстващи следваха г-н Маргарит Карабуров, който представяше всеки един от автомобилите и задаваше въпроси на собствениците на ретро возилата. Като участник бе и председателят на Видинския ретро клуб г-н Иван Цолов, който се представи с 3 автомобила и един янг-таймер, чийто собственик е бил Жорж Ганчев.

Преди началото на почетната обиколка на автомобилите по главните улици на града, зам. – кметът на Община Берковица Спаска Георгиева лично връчи на всички участници грамоти за участие и подаръци, осигурени от Община Берковица. Органите на реда оказаха пълно съдействие  при посрещането на ретро автомобилите и помощ при провеждането на парада. След края на събитието автомобилистите от Софийския ретро клуб посетиха Клисурския манастир.

watermarked-DSC01264watermarked-DSC01338