Актуални Новини

БЕРКОВИЦА ОТБЕЛЯЗА ТОДОРОВДЕН

20190316_113616 (1)Голям брой мераклии се включиха в кушията за Тодоровден в Берковица, която се проведе в местността Чепраза по пътя за село Ягодово. В надбягванията, които традиционно се провеждат всяка година под Ком, най-бърз бе кон Белвър Блей с ездач Стилиян Михайлов и собственик Ивайло Кръстев.

На второ място се класира кон Самурай с ездач Альоша Здравков и собственик Илиян Костодинов. Трета стана кобила Немона с ездач и собственик ЦветомирСтоянов.

Победителят получи награда 200 лева, медал, осигурени от Община Берковица, 150 лв. за второ място и 100 лв. за третото място. Наградите връчи зам.- кметът г-н Радослав Найденов. Поощрителна награда от 10 лева получиха и всички останали участници.

20190316_113644 - CopyТодоровден се празнува главно за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

После идва ред на любимото на всички българи конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа.

IMG-d944fcd5420a387c28f8455b5b33c8cd-VСпечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Празникът е известен и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.

Обредната трапеза за празника включва пита с мая, леща и супа от гъби. Имен ден празнуват днес Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

Община Берковица честити празника на всички именици като им желае здраве и благоденствие.