Актуални Новини

БЕРКОВИЦА ОТБЕЛЯЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

IMG_8612109-а годишнина от обявяването на Независимостта на България бе отбелязана тържествено в Берковица. В празничния ден на пл. „Йордан Радичков“ бе издигнат националния флаг. Празничната програма включваше рецитал на ученичка от ІІ ОУ “Христо Смирненски” и музикални изпълнения на възпитаници на Обединена школа по изкуствата към НЧ “Иван Вазов – 1872”. Празнично слово произнесе зам.-кметът Радослав Найденов.

В честванията се включиха народният представител д-р Илиян Тимчев, кметът инж. Милчо Доцов, зам.-кметовете  Ася Велиславова, Радослав IMG_8616Найденов и Биляна Тодорова, общински съветници, служители на администрацията, граждани, гости на града и общественици. Поднесени бяха венци и цветя на паметника на загиналите във войните и на паметника на героите от Руско-турската война.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и IMG_8635Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Честит празник!