Актуални Новини

БЕРКОВИЦА ОТБЕЛЯЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

img_5767108-а годишнина от обявяването на Независимостта на България бе отбелязана тържествено в Берковица. В празничния ден на пл. „Йордан Радичков“ бе издигнат националния флаг. Празничната програма включваше рецитал на ученици от Трето основно училище „Иван Вазов“, слово за значимата дата и изпълнения на вокална група „Щурче“.

В честванията се включиха д-р Илиян Тимчев- председател на ОбС-Берковица, кметът инж. Милчо Доцов, зам.-кметовете  Ася Велиславова и Радослав Найденов, секретарят Велка Живкова, общински съветници, служители на администрацията, граждани, гости на града и общественици. Поднесени бяха венци и цветя пред паметните плочи на загиналите във войните.

img_5776На 22 септември 1908 г. страната ни престава да бъде васална на Османската империя, както налага Берлинският конгрес от 1878 г. и се връща на политическата карта на Европа като напълно, свободна страна. До тогава мирните споразумения задължават Българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, налагащи преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 година усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост. Тя е провъзгласена с манифест към българския народ от цар Фердинанд в църквата „Св. 40 мъченици“ в старопрестолния град Велико Търново. Няколко месеца по-късно Българското царство е признато и от Великите сили. Оттогава започва и възходът на България.

Честит празник!