Актуални Новини

БЕРКОВИЦА ОТБЕЛЯЗА 138 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ

IMG_3581На 4 декември 2015 година Берковица отбеляза 138 години от изгонването на турците от града. Мероприятията започнаха с тържествено шествие от пл. Радичков до паметника на загиналите в Руско-турската война  под звуците на Младежкия духов оркестър при Второ основно училище „Христо Смирненски“. На церемонията присъстваха д-р Илиян IMG_3577Тимчев – председател на ОбС Берковица, кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов със своя екип,

IMG_3587представители на администрацията, ученици, граждани и общественици. Поднесени бяха венци пред Паметника на загиналите в Руско-турската война. Директорът на Гимназия „Д-р Иван Панов“ Румян Горков разказа за освободителните действия на руските войски в Берковско, а Нина Анастасова – председател на местната организация на Съюза на ветераните и техните наследници изнесе слово за светлата дата. В празничната програма участие взеха и ученици от Първо основно IMG_3590училище „Никола Вапцаров“.

Освобождението на Берковица е  на 4 декември 1877 година, когато няколко руски отряда навлизат в града от Враца и Кутловица. Символичния край на османското владичество поставя един руски войник, който се покачва на върха на Часовниковата кула, сваля намиращия се там полумесец и го заменя с кръст.