Актуални Новини, Новини

БЕРКОВИЦА ОТБЕЛЯЗА 142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!

В пъстроцветен килим от български народни носии, балони и трикольори се превърна  площад „Йордан Радичков” вчера по време на празничното честване на  Националния празник на Република България – 3 март. Под звуците на химна тържествено бе вдигнат националният флаг, а всички присъстващи с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите за свободата на България. Кметът на община Берковица Димитранка Каменова, зам. – кметът Спаска Георгиева, зам. – кметът Атанас Георгиев, Председателят на ОбС – Милован Жан, Биляна Стаменова – Секретар на Община Берковица, Гергана Антонова, общински съветници, представители на местни сдружения и политически партии, ученици, учители, възпитаници на детски градини и граждани сведоха глави в памет на загиналите за нашата свобода.

IMG_6023По повод 142 години от Освобождението на България бяха поднесени  венци и цветя пред  паметника на героите от руско-турската война и пред паметника на загиналите във войните.

Богатата празнична програма с участието на ученици от Второ основно училище „Христо Смирненски“ – Берковица и НЧ „Иван Вазов – 1872“ – Берковица развълнува събралите се на площада жители и гости на Берковица. С прочувствените си изпълнения на стихове, посветени на непобедимия български дух и подвига на знайните и незнайни герои, дали живот си за нашата свобода., третокласниците и седмокласниците от 2. ОУ с ръководители Лилия Куньова и Мадлена Алексиева трогнаха и малки и големи. Яна Михова и вокално дуо „Melody“ радваха присъстващите с песните, които представиха. Берковчани и гости на града, под звуците на Берковската духова музика и Младежкия духов оркестър, извиха кръшно българско хоро, което бе част от петата общобългарска инициатива у нас и по света „Пробуждане с хоро”. Многото усмивки и положителните емоции допринесоха за празничното настроение  в слънчевия мартенски ден.

IMG_5992Благодарност към всички, които почетоха паметта на борците за национално освобождение и се включиха в инициативата „Пробуждане с хоро“!