Актуални Новини, Новини

БЕРКОВИЦА ОТБЕЛЯЗА 143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!

На този светъл и тържествен ден – 3 март, Берковица почете 143 години от освобождението на България. Днешният ден е ден на преклонение пред хилядите знайни и незнайни герои загинали за свободата на нашата Родина.

Под звуците на химна на Република България тържествено бе вдигнат националният флаг, а всички присъстващи с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите за свободата на България. Кметът на Oбщина Берковица Димитранка Каменова, председателят на ОбС – Милован Жан,  зам. – кметът Спаска Георгиева, Биляна Стаменова – Секретар на Община Берковица, общински съветници, представители на местни сдружения и политически партии, ученици, учители, възпитаници на детски градини и граждани сведоха глави в памет на загиналите за нашата свобода.

Празничната програма с участието на ученици от ПГ„Д-р Иван Панов”- гр. Берковица, Лесотехническа професионална гимназия – гр. Берковица, Ирина Найденова в ролята на Райна Княгиня, Валентин Пешков и на Младежкия духов оркестър при Читалище „Иван Вазов – 1872“ развълнува събралите се на площада жители и гости на Берковица. Яна и Благослава Михови с ангелските си гласове трогнаха малки и големи.

По повод 143 години от Освобождението на България бяха поднесени цветя пред  паметника на героите от руско-турската война и пред паметника на загиналите във войните.

 

Честит празник, България!

watermarked-26watermarked-1watermarked-17