Актуални Новини

БЕРКОВИЦА ОТБЕЛЯЗА 170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

IMG_0081Навършват се 170 години от рождението на Христо Ботев, един от най-великите български поети и революционери.

Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер. Той живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

В Берковица 170-та годишнина от рождението на поета-революционер бе отбелязана пред паметника на Христо Ботев. Слово за делото и живота на великия българин произнесоха народният представител д-р IMG_0073Илиян Тимчев и Цеца Петрова. Водещ бе г-жа Тотка Влашка, а ученици от Трето ОУ „Иван Вазов“ рецитираха произведения на Ботев. В края на честванията пред паметника на Христо Ботев бяха положени цветя от кмета на Община Берковица инж. Милчо Доцов и неговия екип, както и родолюбиви граждани..

Поет, публицист, журналист, преводач, литературен критик, революционер и мислител, Христо Ботев се превръща в икона за българите, в национален символ. Автор само на 20 стихотворения, поезията му дава облика на българската литература и до днес, а цялото му творческо наследство предлага една радикална версия на българското национално мислене и философия.