Актуални Новини, Новини

БЕРКОВИЦА ОТБЕЛЯЗА 24 МАЙ – ДЕН НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ

Берковица тържествено отбеляза най-светлия, най-съкровения, най-българския празник – 24 май! Това е денят на буквите, на просветата, на духа. Денят, в който всеки българин може да се гордее, че е потомък на нация, заемаща стратегическо място в историята на Европа. 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност.

watermarked-3Тържествената програма в град Берковица започна с празнично шествие начело с Младежкия духов оркестър при НЧ „Иван Вазов“-1872. В шествието се включиха кметът на Община Берковица Димитранка Каменова, председателят на Общински съвет – Берковица Деян Еленков, зам. – кметът Спаска Георгиева, зам.-кметът Гергана Антонова, зам-кметът Атанас Георгиев, Биляна Стаменова – Секретар на Община Берковица, всички основни и средни училища на територията на община Берковица, детски watermarked-DSC06096градини, общински съветници, служители на Общинска администрация – Берковица, представители на пенсионерските клубове, граждани.

Под звуците на химна на Светите братя Кирил и Методий участниците дефилираха с трибагреници и балони, предоставени от Община Берковица. Шествието премина по ул. „Николаевска“ и стигна до булевард „Мрамор“, където празникът продължи с литературно-музикална програма.

watermarked-DSC06178Тържеството стартира с връчването на грамоти и награди по повод проведена анкета от Община Берковица за избор на „Директор на годината“, „Учител на годината“ и „Ученик на годината“. Кметът на Община Берковица Димитранка Каменова лично връчи отличията на г-жа Розелия Петрова, която е удостоена за „Учител на годината“ за 2020 година в община Берковица и на Яна Михова, удостоена с наградата „Ученик на годината“ за 2020 година в община Берковица. За „Директор на годината“ жителите на община Берковица избраха г-жа Теодора Иванова, Директор на Трето ОУ „Иван Вазов“, която на база номинацията на Община Берковица, е удостоена и с „Наградата на Регионалното управление на образованието – Монтана“ за 2021 година. Г-жа Иванова отсъстваше, тъй като в същия момент е получила и своето отличие в град Монтана.

Литературно-музикалната програма започна с изпълнението на седмокласниците от 1.ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – Берковица на глаголическата молитва на стар и нов български език. Последваха рецитали, изпълнени от ученици от Профилирана гимназия “Д-р Иван Панов” – Берковица и Лесотехническа професионална гимназия – Берковица.

С прочувственото си изпълнение на стихотворението „Върви, народе, възродени“ второкласничката Сияна Симова от 2. ОУ „Христо Смирненски“ – Берковица силно развълнува всички присъстващи.

watermarked-DSC06226Изпълнението на песента „Една българска роза“ от Елица Георгиева при Народно читалище “Иван Вазов – 1872” –  Берковица докосна сърцата на всички присъстващи, а музикално-танцовото изпълнение на Божидара Сергеева заедно с танцьорите от 3. ОУ „Иван Вазов“ – Берковица внесе празнично настроение и колорит в програмата.

Чухме и стихотворенията “България” и “Учителко, целувам ти ръка” в изпълнение на учениците от 4. ОУ „Георги Сава Раковски“ – Берковица. Центърът за подкрепа на личностното развитие – Берковица също се включи в програмата с участието на дуета Карина Русинова и Илина Янакиева и соловото изпълнение на Гергана Лазарова. Ученици от Основно училище “Свети Свети Кирил и Методий”, Замфирово ни представиха танцовото изпълнение “Пъстрото цвете цъфтеше”, а възпитаниците от Основно училище „Георги С. Раковски”, село Бързия изиграха народна песен – сценка  „Веселинка“. В края на тържеството чухме словото на Горан Атанасов – общински съветник в Общински съвет – Берковица и преподавател по български език и литература в Лесотехническа професионална гимназия – Берковица.

Празникът завърши с празнични хора, добро настроение и усмивки.

watermarked-DSC06292watermarked-DSC06287