Актуални Новини, Новини

БЕРКОВИЦА ОТБЕЛЯЗА 3 МАРТ С ШЕСТВИЕ С 18-МЕТРОВ ТРИБАГРЕНИК

3 март в Берковица - поднасяне на цветя и венци

Берковица отдаде своята признателност към всички онези герои, жертвали живота си за българската свобода с шествие с 18-метров трибагреник и 300 развети знамена, предоставени от Община Берковица

“Българио, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха
И твойто име само кат мълвяха,
умираха без страх.”


Празничният ден бе ознаменуван с шествие с 18-метров трибагреник. Трибагреникът е подарък, предоставен лично от Иван Иванов – Директор на Дом за пълнолетни лица с деменция, с. Бистрилица на кмета Димитранка Каменова и Община Берковица. 18-метровият трибагреник бе носен от 26 ученици от 3. ОУ “Иван Вазов”, ПГ “Д-р Иван Панов” и Лесотехническа професионална гимназия. Шествието бе предвождано от духова музика “Здравец”. За силата на българския дух и смелостта на хилядите знайни и незнайни герои на Освобождението, за безпрекословната любов към нашата Родина, ученици от 3. ОУ “Иван Вазов” с ръководители Костадинка Стефанова, Пламена Чубурова, Мариана Ангелова и Надя Илиева представиха емоционален спектакъл “България! Моята България!” по стихове на писателката Ивелина Радионова. В програмата взеха участие и децата от Младежкия духов оркестър при НЧ „Иван Вазов – 1872“ с ръководител Мирослав Тошев и Иван Павлов. Поклон пред героите, изстрадали свободата ни! Не забравяме, че саможертвата им е кървавото измерение за нашето национално достойнство! Спомняме си за кръста, който носим, за вярата и надеждата, за онези будители и просветители, съхранили духовното ни наследство и запалили пламъка на нашето национално пробуждане. В знак на признателност към загиналите за свободата на Отечеството ни, от ръководството на Община Берковица, Мото клуб “Планински братя”, общински съветници, представители на политически партии, ученици и граждани, бяха поднесени цветя пред паметника на загиналите във войните и паметника на героите от руско-турската война.
Благодарим за отличната организация за шествието на учителите по физическо възпитание и спорт Камелия Младенова, Пепи Василев, Пламена Чубурова. Поздравления за всички участници, съграждани и гости на града, които въпреки капризите на времето, се включиха в празничната програма и превърнаха 3 март в един празник на емоция, дух и единство!

България ще я има докато всички ние мислим за нея и я обичаме!