Актуални Новини

БЕРКОВИЦА ПОДКРЕПИ ПРОТЕСТ СРЕЩУ БРАКОНИЕРСТВОТО

Около 200 ловци и риболовци от Берковица, Монтана, София, Враца, Плевен, Троян, Перник, Севлиево  и други селища на страната се събраха днес в Монтана и направиха протестен марш срещу бракониерството в гори и водоеми в страната и липсата на ефективни наказания за задържаните нарушители. В протеста се включи и председателят на Националното ловно-рибарско сдружение Васил Василев.

Маршрутът на шествието е включвал Районната прокуратура в Монтана,  Държавно лесничейство в града и накрая Съдебната палата. На трите места протестиращите са издигнали плакати с послания и въпроси –  “Горите не са дърва за огрев”, “Темида спиш ли?”, “50 акта, километри мрежи, а осъдени няма”, “Рибарите се справиха, наред е съда”, “Три протеста за 10 месеца, ще има ли закон”, “Кой държи чадър над бракониерите” и т.н.

Председателят на Националното ловно-рибарско сдружение е заявил, че този марш е протест срещу наложилата се през последните години у нас практика законите да не се прилагат в цялата им строгост срещу бракониерите, които избиват дивеча и рибата, изсичат горите и така унищожават природните богатства на страната.

Протестиращите настояват за промяна в Закона за рибарството и аквакултурите и за по-строги мерки и санкции срещу бракониерите. Исканията са свързани с тотална забрана за нерегламентирано използване на мрежести уреди и ток за лов на риба. Ловците и риболовците държат на промени и в Наказателния кодекс и настояват за промени в него, които да позволяват налагането на ефективни присъди за бракониерите.