Актуални Новини

БЕРКОВИЦА ПОСРЕЩНА ГОСТИ ОТ ЧЕТИРИ ДЪРЖАВИ

IMG_0657IMG_0662IMG_0665IMG_0670IMG_0675Учители и ученици от четири европейски държави са на посещение в нашия град във връзка с изпълнение на проект „Не ме изключвай“ по програмата на ЕС „Еразъм +“. Проектът е международен и се изпълнява от училищата на 5 държави – България, Германия, Италия, Гърция и Турция. Той е с продължителност две години, а темата е изключително злободневна за българското училище – привличане и задържане на учениците в образователната система. Домакин на чуждестранната делегация е Лесотехническа професионална гимназия, гр. Берковица. Днес гостите бяха официално посрещнати в ДЦ „Камбанка“ с изпълнение на Младежкия духов оркестър – Берковица с ръководител Иван Павлов. Mузикантите внесоха много настроение и колорит в залата. Те подариха две изпълнения на своята международна публика, която ги дари с бурни аплодисменти.

Г-жа Христина Христова, Директор на ЛПГ гр. Берковица, приветства делегатите и изказа увереност, че подкрепата и взаимоотношенията помежду им ще продължат дълго след приключване на проекта. Общинска администрация-Берковица бе представена от заместник-кметът Радослав Найденов, който пожела на партньорите не само да постигнат заложените в проекта цели, но и да възпитат и образоват достойни граждани, тъй като днешните ученици са нашето бъдеще.

Програмата продължи с изпълненията на две гласовити берковски деца, възпитанички на Лариса Симова – Божидара Сергеева и Нейджъл Рачкова изпълниха две прекрасни и затрогващи фолклорни песни, с които си спечелиха възхитата и аплодисментите на присъстващите. Танцов състав „Луди-млади“, с. Бързия поздравиха чуждестранните гости с традиционни български танци.

В рамките на днешния ден партньорите ще видят филм за България и нашето европредседателство, след което ще се запознаят и с даденостите на нашия роден край. За целта е подготвена презентация за Община Берковица. След приключване на официалната част гостите ще се отправят към гимназията, където ще имат модул с бинарни уроци. Първият урок за днес ще бъде по музика и физическо възпитание. Утре предстоят уроците по математика и информатика.

Лесотехническата професионална гимназия гр. Берковица ще е домакин по проекта до 24 април 2018 год. Учителите и учениците ще обменят множество добри практики и иновации в образователния процес, ще опознават различните си култури, ще подобряват езиковите си и компютърни умения.