Актуални Новини

БЕРКОВИЦА ПОСРЕЩНА САМОДЕЙЦИ ОТ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА ЗА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И ТАНЦУВА“

IMG_1825С дефиле на участниците в центъра на града под Ком започна юбилейното 60-то издание на фолклорния фестивал „Балканът пее и танцува“. Официалното му начало даде зам.-кметът г-н Радослав Найденов, който приветства всички с добре дошли и пожела на участниците успешно представяне и добро настроение. Сред присъстващите на празника бяха и народният представител д-р Илиян Тимчев и кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов.

Фолклорният фестивал „Балканът пее и танцува“ е един от най-старите в България. Началото е поставено преди 60 години като събор IMG_1831надпяване на фолклорни състави от берковска околия. Провежда се до 1978 година и се възстановява отново като фолклорен празник през 2002 година. От 2005 година във фестивала вземат участие състави от чужбина. В дните на фестивала фолклорни групи представят стари градски песни, показ на градски костюми, народни носии, духови, жанров, сватбарски оркестри, фолклорно танцово изкуство, народни песни, народни обичаи, легенди, фолклор на етнически групи и обработен фолклор. Ежегодно на фестивала показват своя талант, обичаи и традиции самодейни състави от страната и чужбина. “ГУШАНСКАТА ДУХОВА МУЗИКА” ПРИ НЧ „НЧ “РАЗВИТИЕ – 1928” – С. ЗАМФИРОВО откри фолклорното събитие.

Художествени колективи от цялата страна пяха  песни и мелодии, играха хора и танци, които са характерни за фолклорната област, регион или селище, от което идват. Сред участниците имаше и гости Република Сърбия.

За радост на присъстващите на празника с разнообразна програма и на изключително добро ниво се представиха всички състави. С майсторски изпълнения впечатлиха публиката и заслужиха бурни аплодисменти. Всички участници получиха юбилеен плакет и грамота от Община Берковица.

Организатори на фестивала са Община Берковица и Народно читалище “Иван Вазов 1872”. Целта на събитието е популяризиране на българския фолклор- градски, автентичен и обработен.

Ръководството на Община Берковица благодари на всички самодейци и на ръководителите на художествените състави за всеотдайността, ентусиазма, професионализма и за достойното представяне на празника „Балканът пее и танцува“ в град Берковица.

На 2 септември 2018 г. отново от 10:30 часа е началото на втория фестивален ден. Заповядайте и станете част от празника!