Актуални Новини

БЕРКОВИЦА ПОСРЕЩНА САМОДЕЙЦИ ОТ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА ЗА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И ТАНЦУВА“

IMG_8111В историята на нашия народ балканският град Берковица е влязъл като твърдина на българския дух. Всеки град е вървял по своя самобитен път на развитие, но народностните интереси са кръстосвали съдбите им. За да не се губи колорита на балканските градове, за да не се забравят песните и танците и те да стават достояние на съвременните поколения, преди  години в Берковица  започна фестивалът на родолюбието и народното творчество, наречен „Балканът пее и танцува“. С дефиле на участниците в центъра на града под Ком започна поредното издание на фолклорния фестивал „Балканът пее и танцува“. Официалното му начало даде зам.-кметът г-н Радослав Найденов, който приветства всички с добре дошли и пожела на участниците успешно представяне и добро настроение. Домакините от ансамбъл „Малинарка“ откриха фолклорното събитие.

IMG_8094Художествени колективи от цялата страна пяха  песни и мелодии, играха хора и танци, които са характерни за фолклорната област, регион или селище, от което идват. Сред участниците имаше и гости от гр. Гостивар,  Македония.

За радост на присъстващите на празника с разнообразна програма и на изключително добро ниво се представиха всички състави. С майсторски изпълнения впечатлиха публиката и заслужиха бурни аплодисменти.

Кулминацията на днешния ден бе изпълнението на Берковската духова музика, поздрав за всички участници, и кръшните хора, които се извиха.

Организатори на фестивала са Община Берковица и Народно читалище “Иван Вазов 1872”. Целта на събитието е популяризиране на българския фолклор- градски, автентичен и обработен.

IMG_8140Един от акцентите в празничната програма на Берковица е и изложбата „Произведено в Берковица“. Местни майстори представят своите занаятчийски произведения, които представляват  интерес за жителите и гостите на града. Произведенията са разположени на пл. „Йордан Радичков“.

Ръководството на Община Берковица благодари на всички самодейци и на ръководителите на художествените състави за всеотдайността, ентусиазма, професионализма и за достойното представяне на празника „Балканът пее и танцува“ в град Берковица.

На 3 септември 2017 г. отново от 10:30 часа е началото на втория фестивален ден. Заповядайте и станете част от празника!