Актуални Новини, Новини

БЕРКОВИЦА ПОЧЕТЕ 147 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

IMG_5806Деветнадесети февруари е тъжна дата в родната ни  история. България губи един от най-смелите си герои, оставил светла диря в народната памет.

С полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски Берковица почете 147-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски. Десетки родолюбиви граждани засвидетелстваха своята почит към Апостола, скланяйки глава пред живота му, преминал с мисъл за Родината и нейното освобождение, и делата му. Възпитаници на Второ основно училище “ Христо Смирненски“ и ЛПГ – Берковица, посещаващи ЦРД – Ванеса Иванова, Мария Иванова, Сияна Симова и Божидар Арсенов, развълнуваха присъстващите с  прочувствени слова за Левски.

IMG_5781В знак на признателност венци и цветя пред паметника на Дякона поднесоха кметът на Община Берковица Димитранка Каменова, председателя на Общински съвет – Берковица Милован Жан, общински съветници, сдружения, ученици и учители, родолюбци.

147 години ни делят от онзи февруарски вторник на далечната 1873 година, когато в покрайнините на тогавашна София, под виковете на събраната по заповед на Мазхар паша тълпа, геният на националната ни революция Васил Иванов Кунчев беше обесен от своите палачи. В историята ни няма друга личност, толкова близка до всички нас с човешките си качества, но и толкова извисена над обикновените хора с общочовешките си идеали. Той е неизменният ни критерии за личност, пример, който да следваме.  Името му ще остане завинаги като символ на безсмъртие и символ за родолюбие в сърцата на нашия народ. Защото никой българин не трябва да забравя неговата саможертва в името на народната правда и свобода и посланията, които ни е оставил чрез думите, изречени от него „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”.

Поклон пред паметта и делото на Апостола на българската свобода!

2  IMG_5794