АКТУАЛНО

БЕРКОВИЦА ПРАЗНУВА 133 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО

IMG_1939Днес се навършват 133 години от Съединението на България. На 6 септември българският народ извършва едно от най-забележителните дела в нашата хилядолетна история, допринесло за гордостта да се чувстваме българи – единни и сплотени. Това доказва способността ни да браним онова, което обичаме, независимо от неговата цена. Тази любов се измерва със саможертвата за всичко скъпо, бащино и родно. На 6 септември 1885 година България си възвръща част от това, което й принадлежи. С много усилия и труд българите постигат желаната цел – да прегърнат бащиното, скъпото и родното. Иван Вазов казва по този повод: „Съединението е една от най-лесните революции, защото вече бе победило в душата на хората“.

IMG_1944Берковица тържествено отбеляза деня на Съединението. Церемонията включваше издигане на националния флаг, поднасяне на венци и цветя пред паметниците на загиналите във войните и празнична програма. Зам.-кметът Радослав Найденов поздрави присъстващите с празника:

“Днес 6 септември отбелязваме едно от най-значимите събития в българската история – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тази дата е свята за всички нас, защото преди 133 години България извоюва сама своето обединение, без чужда намеса!

IMG_1953Бих дал за пример доброволческото движение. Когато се осъществява Съединението и се очаква, че Турция ще нападне България – въпреки че ни напада Сърбия – огромен брой младежи, всякакви хора, включително български турци дори, започват да прииждат в Пловдив. Там се стичат цели випуски от няколкото тогавашни гимназии в страната, като в един момент под тепетата няма къде да ги настанят, както и с какво да ги хранят. Същите тези момчета, разбира се с подкрепата на българи от всички поколения, после разгромиха Сърбия. Ние бяхме нападнати в гръб изключително подло от тази уж братска, славянска, православна държава, която в последствие получи своя урок. Победата над Сърбия направи Съединението необратим факт. Това е една невероятна свръхмобилизация, която е повторена после само в Балканската война. И това за мен е най яркото свидетелство за духа на нашия народ.

Така че такъв акт на национално единство, на единството на народа там, където живее българинът трябва да ни е за пример и днес.

Днес повече от всякога ни е нужно да се върнем към корените си, да се вгледаме в славната българска история, която е написана с кръвта на нашите предци. Да повярваме в тяхното верую – СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА! Да помним, че България е силна, когато е единна!

Бог да пази България!”

На днешния празничен ден за поредна година бяха връчени наградите на деца и ученици, участвали и класирани на международни, национални или областни кръгове на олимпиади, състезания и конкурси. Подпомагането се извършва със средства от общинския бюджет и през годините доказа, че е стимул за нови изяви и за насърчаване на творческите заложби. Награждаването на деца стана традиция, с която община Берковица се гордее и грижливо съхранява. Децата с изявени дарби получиха еднократно стимулиране във връзка с приетата програма за закрила на деца с изявени дарби. В знак на признателност бяха поднесени венци на паметника на героите от руско-турската война и на паметника на загиналите във войните. Празничната програма продължи с изпълненията на Младежки духов оркестър-Берковица танцов състав „Луди млади“, с. Бързия и чаровните Никол и Патрисия.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО И УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА“

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕизх.Nо УОСГ-94-00-2634 (9) от 02.12.2022 г. Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл. 129,

ВИЖТЕ ОЩЕ »

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО И УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА“

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕизх.Nо УОСГ-28-00-167 (1) от 07.12.2022 г. Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл. 128,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
кмет берковица
Актуални Новини

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ДИМИТРАНКА КАМЕНОВА ПО ПОВОД НИКУЛДЕН

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,СКЪПИ ИМЕНИЦИ,БАНКЕРИ, МОРЯЦИ, ТЪРГОВЦИ, Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници – Денят на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, покровител

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.