Актуални Новини

БЕРКОВИЦА ПРАЗНУВА 24 МАЙ – ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

IMG_731224 май е един от най-българските празници – незабравим като детството, вечен като земята. Празник за раждането на словото, празник на българската култура и просвета.

24 май – денят, който пренася през вечността имената и славата на първоучителите, отново събра стотици ученици, културни, просветни дейци и общественици на празничен концерт на пл. „Радичков“ в Берковица. Празникът на буквите е празник на духовната светлина, на пътя към познанието.

IMG_7378Тържеството започна с поздравително слово по случай празника на зам.-кмета Радослав Найденов. Кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов връчи поздравителни адреси и книги на Йордан Радичков и неговия внук на директорите на учебни заведения и културните институции в общината. Ръководството на Община Берковица връчи и грамоти и награди на отлично представилите се ученици в училищния кръг от викторината за живота и делото на Васил Левски, проведена по повод 180 години от рождението на Апостола на свободата.

Празничната програма включваше участие на деца от всички детски градини и училища. Кулминацията на концерта бе изпълнението на мажоретен състав при НЧ „Иван Вазов-1872“ и духов оркестър при Второ ОУ „Христо Смирненски“ и НЧ „Иван Вазов-1872“.

24 май не е просто поредният официален празник – това е денят, в който всеки българин може с гордост да каже, че е потомък на нацията, заемаща стратегическо място в историята на Европа. Този ден е празник на хората, градящи устоите на нацията, на хората, даващи ни идентичност и на тези, които възпитават поколенията след нас.

Честит празник!