Актуални Новини

БЕРКОВСКИТЕ ПИАНИСТИ С МЕДАЛИ ОТ ПРЕСТИЖНИ КОНКУРСИ

IMG_20190407_155159Берковската школа по пиано с ръководител Ирина Николаевна за пореден път доказа класа и добра подготовка. Нашите пианисти спечелиха медали от участието си в петото издание на Международния конкурс „Вива пиано“, проведен на 5 април в столицата в зала България. Във втора възрастова група Зорница Тошкова спечели сребърен медал и покана за музикална гимназия. Тя е изпълнила „Двугласна фуга“ на Бах, Соната в ре мажор първа част на Хайдн, „Игра“ на Крум Табаков и „Катеричка“ на Текелиев. Златен медал в пета възрастова група грабна Томас Симеонов с изпълнението на 3 пиеси от Крум Табаков, Соната в ми минор на Хайдн и „Прелюдия“ на Андрей Стоянов. На следващия ден двамата пианисти са участвали в Националния конкурс „Орфеева дарба“. Томас Симеонов, единствен в своята груопа е със златен медал, а Зорница Тошковеа със сребърен. Родителите на Томас са получили предложение от журито за кандидатстване за специална стипендия на Министерството на културата. Диплом за високи творчески постижения с участници лауреати е получила и г-жа Ирина Николаевна.

На 15 април 2019 г. на нашите таланти им предстои пътуване до Перник за участие в Международен конкурс за деца и младежи. Пианистите ни имат покана от международно жури за участие в конкурс в Лондон през месец юни.

Община Берковица поздравява и силно вярва в новата смяна – талантливите деца на града под Ком. Те прославиха не веднъж Берковица на престижни конкурси и фестивали в областта на музикалното изкуство. За пореден път имаме много поводи да се гордеем с тях!