Актуални Новини

БИБЛИОТЕКА „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“ – БЕРКОВИЦА УЧАСТВА ВЪВ ФОРУМ „БИБЛИОТЕКИТЕ ДНЕС“

15219383_1470273996335361_1159498852250362703_nНационален форум за бъдещето на обществените библиотеки „Библиотеките днес“ се проведе в НДК на 29 и 30 ноември. Двудневното събитие с международно участие е първото по своя характер, на което бяха  представени новите възможности на библиотеките.

Библиотека „Йордан Радичков”при НЧ „Иван Вазов 1872” беше представена от библиотекар  Татяна 15284037_1260400667365917_5078204475767217907_nПопова. Нина Кръстева от с. Боровци и  Лиляна Александрова от с. Замфирово също бяха сред участниците във форума от нашата община, а и като част от  представителите на регион Монтана. Читалищните ни библиотеки са снабдени с компютърна техника по „Глоб@лни библиотеки”.

Форумът беше   открит на  29 ноември в зала 3 на НДК с изпратено приветствие от Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Специални гости и участници в „Библиотеките днес“ бяха  представители на институциите, местните власти, академичните среди, бизнеса и неправителствени организации, които имат отношение към формирането и прилагането на политики за развитието на библиотеките, информационните технологии и съвременните услуги за гражданите. Сред чуждестранните гости е Яник Мулвад от DOKK1 в Дания, обявена за Обществена библиотека на годината в света за 2016 г.

Участие във форума взеха 700 представители на регионалните, общински и читалищни библиотеки от цялата страна, оборудвани с компютърна техника по „Глоб@лни библиотеки”.

Форумът беше  организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“ с подкрепата на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и е част от цялостна програма за развитие на обществените библиотеки и създаването на условия за равен достъп до информация и електронни услуги.

Партньори на националния форум бяха Американската търговска камара в България, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Университетът по библиотекознание и информационни технологии, Столична община, Фондация BCause. Медийни партньори са Българската национална телевизия, телевизия България Он Ер, вестник „Стандарт“, Dnes.bg, „Аз чета“, „Детски книги“ и Kafene.bg.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на програмата “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки” в рамките на която обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника. В управлението на организацията влизат Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Съюза на народните читалища и Националния д    рителски фонд „13 века България”.

В рамките на форума бяха представени новите възможности на обществените библиотеки и услугите, които те могат да предоставят в условията на развиващо се информационно общество през XXI в.