Актуални Новини

БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ СА ЖИВИ

IMG_9241Грейнали детски личица. Изпълнена с вълнение зала, усмихнати родители, нетърпеливи да се изявят на сцената таланти, вълшебни коледни звуци и магично усещане, че предстои нещо красиво. Такава беше атмосферата минути преди началото на коледното тържество на учениците от 1. а клас при Трето ОУ „Иван Вазов“-Берковица.

И тази година като по традиция  талантливите деца на училището показаха, че българските традиции, свързани с един от най- светлите празници Коледа, са живи. С много ентусиазъм и търпение малките първокласници, заедно със своите учители г-жа Макаринова и г-жа Миленкова, са се подготвяли за своята проява.

IMG_9265Легендата за чудото на Рождество, за древните ритуали и традиции, които българинът пази и до днес, бяха въведени още в самото начало от учениците. Те очароваха публиката с мелодични гласчета и разказваха, пеейки, как Дядо Коледа не е спал и какви задачки е имал да изпълни. Нашите малки актьори оживиха историята с изпълнение и красиви сценични детайли.

На коледната сцена бе разказана и историята как се спазва традицията за българската пита на Бъдни вечер, след тях се появиха и добрите гости – коледари. Те нарекоха с красиви слова домакините за здраве и берекет.

На Коледа, като на Коледа- имаше подаръци и писмо от дядо Коледа, който пожелава на всички весели празници и много сбъднати мечти!