Актуални Новини

„ВАЗОВАТА КЪЩА В БЕРКОВИЦА – ДУХОВЕН ЦЕНТЪР“

IMG_8979Изложба “Вазовата къща в Берковица- духовен център” бе открита на 30 октомври 2014 г. в къща-музей „Иван Вазов“. Тя бе посветена на Деня на народните будители. Гости на събитието баха зам. кметът Радослав Найденов, Милан Миланов, учители и общественици. Изложбата включваше около деветдесет експоната, подготвени от Държавен архив Монтана. На тринайсет табла бяхаподредени 66 снимки и 22 документа, свързани с къщата-музей “Иван Вазов”.

IMG_8983Къщата, в която се помещава музеят, е строена в началото на деветнайсети век в типичния за българското Възраждане екстерирор и интериор. Автентична е камината, таваните са резбовани, има голяма одая с долапи, стенописи, миндерлъци. През 1940 г. е обявена за народна старина. Къщата-музей “Иван Вазов” е открита през 1957 г. След основен ремонт в началото на 1980 г. е открита новата експозиция на музея. През 1964 г. къщата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.
Експозицията е в два раздела. В първия са представени документи за развитието на музея от създаването му до днес за изграждането му и за ремонтите, направени в него. Има и снимки от различните етапи от развитието му. Вторият раздел проследява дейността на къщата-музей IMG_8985като духовен център. Изложени са фотографии от различните културни изяви, рецитали, експозиции, срещи с видни писатели, поети, актьори, концерти Представени са и лекции на доктора по история на литературата Стефан Кръстев, поясни Емилова. След откриването на изложбата бе представена и книгата на Мая Стоянова “Вобюл”.