Актуални Новини

ВАСИЛ ЛЕВСКИ – 181 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТЕН КАТО ЖИВОТА!

IMG_1512 IMG_1513 IMG_1514 IMG_1520 IMG_1524„Има едни хора по света, уж родени от баща и майка, а всъщност ръчно сътворени от самия Бог… Понякога, макар и рядко, Всевишният прави такива подаръци на народите. Тези негови собственоръчни творения са необясними, защото за тях няма мярка. Те са извън времето: идват, за да подготвят умовете на хората за бъдещето, живеят в самота и каквото и добро да направят, то тъй си остава неразбрано. Има храброст, която изпреварва нуждата от храброст… И вашият Левски е тъй необясним. Образ на времето, което ще дойде. И затуй непонятен и дори заплашителен. Но пък във всичко истински…

– Какво значи истински, докторе?

– Как да ти кажа, момиче… Истинско е всичко, което обичаш не само заради него самото, а и за онова, което ти дава мисълта за него… Нещата траят кратко, а мислите за тях ни съпътстват дълго… Това е”. (Из романа на Неда Антонова „Първият след бога“, изд. „Факел“)

Днес  Берковица отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски. Церемонията се състоя пред паметника на Апостола на бул. „Мрамор“ от 11:00 часа.  На нея присъстваха зам.-кметовете Ася Велиславова, Биляна Тодорова и Радослав Найденов, секретарят на общината Велка Живкова, граждани, общественици, деца. Учителите-пенсионери от Сдружение „Народен будител” припомниха моменти от живота на Васил Левски,  а 11-годишният Донко Тодоров  рецитира стихотворението на Недялко Йорданов „На Левски“. Пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя.