Актуални Новини

ВЕЛИКДЕН В СЕЛО КОТЕНОВЦИ

kotenovtsi_velikden_1Пъстра Великденска работилница се проведе на Велика събота в село Котеновци. Деца и възрастни с трепет, желание и интерес се включиха в багренето на великденски яйца.

В дейността си участниците използваха различни традиционни и съвременни техники, включващи разноцветни бои, памук, листенца, свещ и естествени багрила. Децата научиха от възрастните, че в миналото яйцата са се боядисвали, като са се потапяли в сварена коприва или магданоз, за да са зелени на цвят, а от червено цвекло са получавали прекрасен червен цвят,  с листата от лук или кафе – кафяви,  от лимонова кора – жълти.

Много забавно за всички бе рисуването по яйцата със свещ, изписването на имена и символи, изобразяването на цветя и животни. Спазен бе и обичаят първото боядисано яйце да е червено.

В слънчевия неделен ден, Великден, единадесетгодишните Александра и Карла, деветокласниците Дейвид и Станимир и шестокласникът Иван поздравиха хората от китното селце с Христовото възкресение, раздадоха боядисаните в събота във Великденската работилница яйца и пожелаха здраве и благополучие.

Мероприятията се проведоха за първа година и създадоха много емоции, весели усмивки и добро настроение. Идеята е да се превърнат в традиция, за да се запазят обичаите, свързани с празника, и да се съхранят за поколенията.