АКТУАЛНО

ВНУКЪТ НА ЙОРДАН РАДИЧКОВ ПРЕДСТАВИ КНИГИТЕ „МАЛКА ЧОВЕШКА МЕЛОДИЯ“ И „ИГРА НА ГЪСКИ“ В БЕРКОВИЦА

IMG_20170510_173529По повод Националната библиотечна седмица, библиотека „Йордан Радичков” при НЧ „Иван Вазов 1872” проведе  авторска среща на 10 май 2017 г. от 17.00 ч. с Йордан Д. Радичков, автор на книгите: „Малка човешка мелодия” и „Игра на гъски”. Внукът на известния български писател и наш земляк Йордан Радичков  представи творчество си за първи път пред берковскатата общественост. Гости на събитието бяха Иван Иванов-Председател на ОбС-Берковица, кметът инж. Милчо Доцов, зам.-кметовете Радослав Найденов и Ася Велиславова, краеведи и общественици.  На срещата кметът инж. Доцов разказа в подробности за връзката на ненадминатия Радичков с Берковския край, както и исторически данни и спомени за времето на писателя, прекарано в града под Ком. Събитието премина в представяне на книгите на Йордан Радичков-внук, разговори с автора и спомени за големия Радичков. Авторът на книгите „Малка човешка история“ и „Игра на гъски“ сподели, че разказите в двете книги са истории, които са му разказвали или е преживял.

Книгата му „Малка човешка мелодия“  я кръщава така, покрай един от разказите, носещ същото име. В него е IMG_20170510_174104успял да изрази някаква добрина и надежда, макар и малка, че и нещата в живота на обикновените хора ще се наредят. В повечето му разкази персонажите се опитват да намерят онази важна частичка, която да ги опази живи, истински чустващи.

Няма значение от какъв социален статус си, младият Йордан Радичков може да открие у всеки нещо ценно. Убеден е, че не културата и изкуството, а разговорите с хората и семейството са най-ценното в живота и подобно на дядо си съхранява обичта към хората.

Често чрез творбите му ще се пренесем и в селото, ще почустваме обичта му към тези, които живеят там – в обезлюденото местенце, където всички са равни, близки до природата, но едва оцеляващи, често тъжни. И все пак младият автор е убеден, че селото, с колкото и малко заселници да е, ще продължи да поддържа любопитството у хората, които макар и неживеещи вече в него, помнят, че техните родове са произлезли именно от там. „То съхранява огромно културно наследство. Искам чрез разказите ми да напомня за него, да го потърсим отново“, разказва той.

Йордан Радичков младши не вярва в идеята, че младите хора днес не четат и че са спрели да се интересуват от култура. Въпросът е да не ги насочват към книгите с назидание. И тези, които трябва да помагат на младите да се развиват, да не им пречат, „защото често ни се налага да се борим с тези, от които по света младите намират подкрепа“.

Той сподели с присъстващите, че в процес на подготовка е и третата му книга, която също ще представи в града под Ком.

Авторската среща  се предхождаше  с откриване изложба от голямо дарение на книги, предоставени  ни от Университетско издателство „Свети Климент Охридски”.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

ремонт пътна настилка с. Балювица
Актуални Новини

РЕМОНТИРАНИ СА КОМПРОМЕТИРАНИ УЧАСТЪЦИ ОТ ПЪТНАТА НАСТИЛКА НА ОБЩИНСКИ ПЪТ – ОТКЛОНЕНИЕ С. БАЛЮВИЦА

Приключи ремонтът по изкърпване на асфалтовата настилка на общински път MON 2007 – отклонение с. Балювица, Община Берковица. Дейностите включват

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ ЗА ИЗБОР НА ФИНАНСОВА И КРЕДИТНА ИНСТИТУЦИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДЪЛГОСРОЧЕН ЗАЕМ НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА

Обявление за избор на финансова или кредитна институция за предоставяне на дългосрочен заем на Община Берковица

ВИЖТЕ ОЩЕ »

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО И УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА“

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕизх.Nо УОСГ-28-00-167 (1) от 07.12.2022 г. Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл. 128,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
кмет берковица
Актуални Новини

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ДИМИТРАНКА КАМЕНОВА ПО ПОВОД НИКУЛДЕН

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,СКЪПИ ИМЕНИЦИ,БАНКЕРИ, МОРЯЦИ, ТЪРГОВЦИ, Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници – Денят на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, покровител

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.