Актуални Новини, Новини

ВЪЛНУВАЩО ОТКРИВАНЕ НА ЮБИЛЕЙНАТА ИЗЛОЖБА „БЪЛГАРИЙО, АЗ ВСИЧКО ТЕБЕ ДАДОХ…“

ЮБИЛЕЙНАТА ИЗЛОЖБА „БЪЛГАРИЙО, АЗ ВСИЧКО ТЕБЕ ДАДОХ…“

Вазовите дни продължават с юбилейна изложба на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на живота и делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов, която бе открита на 06.07.2021 година в къща музей „Иван Вазов“ в град Берковица.

watermarked-DSC08167Специални гости на събитието бяха Атанас Капралов – Директор на Националния литературен музей, Соня Кирицова – Ръководител отдел „Експозиции“ към НЛМ, Чавдар Петков – Главен счетоводител на НЛМ. Господин Капралов представи изложбата и изрази своето вълнение и възхищение от нашия град, от топлото и сърдечно посрещане на домакините.  Присъстваха и Спаска Георгиева – Зам. – кмет на Община Берковица, Деян Еленков – Председател на ОбС – Берковица, Горан Атанасов – Председател на комисията по „Култура и watermarked-DSC08173образование” към ОбС– Берковица, граждани. По стар български обичай всички гости на празника бяха посрещнати с питка и шарена сол. Изпълнения на фолклорна група „Импулс“ с ръководител Димитър Веселинов докоснаха сърцата на присъстващите.

Изложбата съдържа 20 документални пана, които проследяват основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място в изложбата е отделено на семейството на поета – майката Съба Вазова, братята – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София. В изложбата са представени заснети ценни експонати от къщата музей „Иван Вазов“ – София, знак за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. Св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

Изложбата е осъществена благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България и ще остане в нашия град за един месец.

watermarked-DSC08226watermarked-DSC08251