Актуални Новини

В БЕРКОВИЦА ОФИЦИАЛНО ОТВОРИ ВРАТИ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“

IMG_3620В деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост в Берковица отвори врати културен център, на името на големия български писател Йордан Радичков. Сред гостите на събитието бяха народният представител д-р Илиян Тимчев, Председателят на ОбС – Иван Кирилов, кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов, зам.-кметовете Радослав Найденов и Биляна Тодорова, синът на Радичков – Димитър Радичков, актрисата Мария Статулова, краеведи, директори на училища и детски градини, общественици.

„В този културен център ще витае духът на Радичков“, подчерта в IMG_3627обръщението си кметът инж. Доцов. Той допълни, че идеята я има от няколко години и днес вече е факт.

С вълнение и признателност Димитър Радичков заяви, че: „Такова малко градче като Берковица е дало толкова много будители“. Синът на Радичков отбеляза, че рядко в България се откриват културни центрове и този трябва да е жив, за да съхранява родовата и местна памет.

Културен център „Йордан Радичков“ ще се използва за експозиции, литературни четения и беседи с автори, както и представяне на IMG_3615културно-историческо наследство. В него ще намери място и Дружеството на краеведите, които изследват творчеството на писателя.

Димитър Радичков подари на културното средище фотография от последната изложба за писателя от пътешествието му до Сибир през 1964 година със заглавие „Неосветените дворове“ по едноименния му пътепис.

IMG_3640След тържествения водосвет, официално бе прерязана лентата на новото културно светилище.