Актуални Новини, Новини

В ДЕТСКА ГРАДИНА „МАЛИНА“ ДЯДО КОЛЕДА ДОЙДЕ И ДАРИ С ПОДАРЪК ВСЯКО ДЕТЕ

Всички около Дядо Коледа

Дядо Коледа подаръци дари на всички, които са били добри!

В детска градина „Малина“ – Берковица, децата от подготвителна група „Малинка“ вече получиха своите коледни подаръци от белобрадия дядо. Дарове имаше за всички. И за гостите, и за учителите, и за помощник-възпитателите, а гости на тържеството бяха Спаска Георгиева – Зам.-кмет на Община Берковица, и Венета Асенова – Експерт „Образование“.

Преди дългоочакваната среща с добрия старец, бъдещите първокласници представиха сцена на коледуване, както и традиционните обреди и обичаи на Бъдни вечер.

От ранни зори всички в дома се захващат за работа и се приготвят за най-светия ден в годината – Рождеството Христово. Момчетата се приготвят за коледуване, а момите шетат из къщата – чистят, готвят. В камината гори бъдникът, а около трапезата се нареждат стопанинът, стопанката, момите и ергените. Трапезата е отрупана с всичко, което раждат нивите – питката, замесена с мълчана вода, баницата, сармите, орехите, плодовете – все постни ястия. Момите пеят и играят в очакване на коледарите. А коледарите с песни благославят дома и семейството за здраве и сполука. Изричат добри думи, с които пожелават здраве и плодородие, мир и благодат. Коледният спектакъл завърши със стихотворението Молитва“ на Иван Вазов и сцена от Рождеството на Спасителя.

Когато Дядо Коледа зазвъня със звънчетата, личицата на дечицата изгряха в щастливи усмивки. За да изрази своята радост от присъствието на скъпия гост, сладкогласната Ивелина го поздрави с народната песен „Кокъц, кокъц, Коледо“.

Аплодисменти за малчуганите и поздравления за преподавателите им Катя Рангелова и Анна Дамянова.