Актуални Новини

В ПРЯКО ВКЛЮЧВАНЕ ПО BtV КМЕТЪТ НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ДИМИТРАНКА КАМЕНОВА ПРЕДСТАВИ ПЕСОЧНИЦА КАТО ПЪРВОТО IT СЕЛО

IMG_8613IMG_8622Кметът на Община Берковица Димитранка Каменова подкрепи най-новата гражданска инициатива за това как българското село да стане по-различно и по-привлекателно място за живеене. В предаването „Тази стрин“ на BtV г-жа Каменова представи Песочница като първото IT село.

Идеята за IT село е на програмиста Иван Куков от Варна. Същността й е в това програмисти, работещи за западни компании, да си „купят“ изоставено българско село, да се заселят и да работят от там. Замисълът е реализиран от Сдружение „IT село“. За очакваните заселници и семействата им има чакащи купувач имоти, както и празни общински парцели. Осигурена е жена за поддръжка на градините в дворовете, която ще приготвя и вкусни домашни гозби. Сега в Песочница живеят 16 души. В селото има доброволци, които ремонтират храм „Свети Георги Победоносец“. Осигурен е и високоскоростен интернет. В помощ на жителите на Песочница е кметът Димитранка Каменова, която съдейства за ремонтните дейности на светилището и оправи пътя до храма и сега след 50 години той отново е достъпен за хората. Общинското ръководство направи всичко възможно интернет изолацията на малките села в Община Берковица да бъде преодоляна и да има достъп до интернет . Заедно с Общински съвет се взеха спешни мерки против ликвидирането на кабелни трасета, градени с години, защото хората в един момент останаха и без стационарни телефони.

Заселниците могат да се забавляват в „офиса“ на IT селото. Това е бивша плевня, висока 8 метра. Освен работен компютърен кът, там има сцена, на която в събота свири група на живо. Плевнята не е барче, нито ресторант. Там се влиза с покана, която дава право на ползване на всички ресурси на офиса – храна, напитки. Гостите могат да приготвят и сами трапезата си. Първото селско парти е насрочено за 6 септември, когато заселниците ще гледат заедно на живо на огромен екран мача Кобрата – Кличко.

IMG_8618IMG_8627IMG_8629IMG_8632