Актуални Новини

В ПЪРВО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ“ – БЕРКОВИЦА СЕ ПРОВЕДЕ СЪБИТИЕ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РАБОТАТА ПО ПРОЕКТ „МАТН/ МАТЕМАТИКАТА ПЛАНИНИ ОТ АБСОЛЮТНО УЖАСЯВАЩИ ВИСОЧИНИ (2017-1-DE03-KA201-035644)/

20190704_173842На 4 юли от 17:00 часа в Центъра по природни науки и предприемачество към 1. ОУ – Берковица, се проведе  Събитие за разпространение резултатите от работата по проект „МАТН / МАТЕМАТИКАТА  планини от абсолютно ужасяващи височини (2017-1-DE03-KA201-035644) /.
Събитието премина на два етапа – сутринта 26 учители и ученици от 3.ОУ „П. р. Славейков“ от Търговище посетиха центъра и се запознаха със създадените продукти.

В 17 часа се проведе втората част. Присъстваха гости от РУО, г-жа IMG-20190704-WA0000Минка Костова – главен експерт „Образование“ в Община Берковица, учители, ученици – участници в проекта.

Пред тях екипът по изпълнение на проекта представи дейности и създадените продукти:

  1. Приложение за смартфони, айфони и таблети с андроид – “MATH – математическа сериозна игра”;
  2. Наръчник за използване.

Целта на проекта е да се търсят модерни методи за усвояване на трудната за учениците математика чрез използването на „сериозни игри“.

Във връзка с това предварително бе прегледано  учебното съдържание по математика в прогимназиален етап на образованието в страните участнички и бе разработена  дидактическа концепция, представяща методите на преподаване и учене, използвани в учебния  процес и концепция за това как учебния процес работи.

На тази основа университетът на Падерборн и и МСП, Ingenious Knowledge от Германия разработиха математическа сериозна игра, която бе тествана от училища в България – Първо основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ град Берковица, Турция и Испания.

Бе създаден и специален Наръчник за използване.

Създадената  игра  е със състезателен характер и насърчава обучаващите се да тренират уменията си по математика /например Питагоровата теорема/, за да направят аватарите си в играта по-бързи от тези на своите противници.

Учениците споделиха, че новата игра им помага по-лесно да преодолеят страха от математиката. Те, както и техните преподаватели са категорични, че участието в проекти по програма Еразъм+ ги променя – повишава знанията им в конкретни области и им дава нови социални умения.

Гостите получиха специално изработени рекламни материали – торбички, чаши и значки с логото на проекта и на програма „Еразъм+, както и по един Наръчник за използването на играта.

Предстоят още срещи с други училища, на които ще бъдат представени създадените продукти.

Проектът се реализира по програма Еразъм+ чрез Център за развитие на човешките ресурси.