Актуални Новини

ГИМНАЗИСТИ ЛИЦЕ В ЛИЦЕ С ПРОКУРАТУРАТА

IMG_1355В един от последните учебни дни децата от ПГ „Д-р Иван Панов“, гр. Берковица се срещнаха с Нина Борисова – главен прокурор в Окръжна прокуратура – Монтана.  Г-жа Борисова бе представена на учениците от директора на учебното заведение г-н Р. Горков, който подчерта, че за него е чест и гордост да посрещне бивш възпитаник на гимназията, който заема толкова отговорен и важен пост.

Главният прокурор започна разговора си с децата с въпроса: „Знаете ли какво работи прокуратурата?“. Тя обясни, че прокуратурата е част от съдебната система, която включва още следствие и съд. Г-жа Борисова разказа колко вълнуваща е професията на юриста, най-вече защото тя дава изключително широк кръгозор. Интерес за децата представляваха  истинските случаи от нейната професионална кариера, касаещи  непълнолетни, жертви на педофилия, трафик на хора и киберпрестъпления. Главният прокурор запозна децата и с най-честите престъпления, извършвани от непълнолетни. Тя разказа за поправителния дом в Бойчиновци, който се намира под юрисдикцията на Окръжна прокуратура – Монтана.  В края на дискусията г-жа Нина Борисова призова учениците да бъдат непримирими към нередностите, да не допускат злоупотреби към собствените им личности.

„Така вие ще станете истински граждани на тази държава и ще спомогнете да се изгради активно гражданско общество и да се запази реда.“ – изтъкна тя, след което отговори на многобройните въпроси, зададени от аудиторията.