Актуални Новини, Новини, Община Берковица

ГОДИНАТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

lev1По повод 180 години от рождението на Васил Иванов Кунчев – Левски се проведе лъвски скок. Тази годишнина ни дава повод отново да си припомним живота и делото на великия българин, останал в паметта ни като най-яркия образ на идеята за освобождение. Целият живот на Левски е изпълнен с интересни епизоди и важни събития. lev3

Левски се ражда с името Васил Кунчев в Карлово през 1837 година. Той има доста трудни ранни години, причина за което е смъртта на баща му. Той трябва сам да изкарва прехраната за себе си и многолюдното си семейство. Заедно с вуйчо си Василий, който е таксидиот на Рилския манастир, обикаля села и градове и събира пари от миряните.

levskiПриема монашеството под името Игнатий. Иска да учи в Русия, но въпреки тържественото обещание на вуйчото, че ще го прати там, това така и не се случва. И изведнъж през 1862 Левски се озовава в Сърбия. Там, в Белград, той постига един невиждан спортен резултат – лъвски скок. И получава името си Левски. Това е сред основните моменти от живота му, които българите помнят.
Всъщност трябва да се обясни какво е „левски скок“. Лески се отзовава на призива на Георги Раковски за събиране на младите патриоти и формиране на Първата българска легия. На този призив, освен младият карловец, се отзовават още именитите българи. Идеята на Раковски е да обучи ентусиазираните младежи във военни умения и в случай на война между Сърбия и Османската империя българите да се намесят и да се преборят за свободата си. Военните умения изискват физическа подготовка. Тъкмо по време на физически упражнения младият Васил прескача един трап, който изглеждал на легистите доста голям, и те решили, че това е “левски скок”. Всъщност по-късно в революционната си дейност Левски използва и много други имена.

В лъвския скок участваха 23 ученика  от I ОУ, II ОУ и III ОУ гр. Берковица от 3 и 4 клас. Мероприятието е включено в културния календар на общината.

Победители момичета:

Никол Петрова с 176 см  – I място;

Моника Тихомирова с 173 см – II място;

Александра Николова с 170 см – III място;

Победители момчета:

Денис Борисов с 209 см  – I място;

Мартин Гогов с 180 см  – II място;

Владимир Георгиев с 176 см  – III място.