Актуални Новини

ГОЛЯМА БАЛКАНСКА ВЕСЕЛБА С БДМ ФЕСТ В БЕРКОВИЦА

IMG_2111Духовата музика е неделима част от културно богатство на България и на Балканите. Съхранила духа и темперамента на народа ни, тя е обичана и днес. Грандиозен Северозападен фестивал на духовата музика завладя Берковица на 9 септември. Второто издание на БДМ ФЕСТ събра хиляди на площад „Йордан Радичков“ в града под Ком.

Проявата започна с дефилир, който  огласи в ранния следобeд центъра на града. Начело на шествието бяха  Мажоретен състав към НЧ „Иван Вазов-1872“, Младежки духов оркестър – Берковица и Берковската духова музика. Пъстрота и настроение внесоха духовите оркестри, които събраха големи овации на дефилира.

IMG_2129Културно събитие бе открито от зам.-кметът на Община Берковица г-н Радослав Найденов, който поздрави участници, гости и жители на града.

Седемчасовият лудешки маратон на надсвирването събра хиляди с магията на бързите ритми, обезоръжаващата и най-големия скептик атмосфера и денонощното веселие. На площада се извиха кръшни хора. Ако някой попита какъв е Балканският характер, кое е нещото в него, което е единствено по рода си, грабващо, непреходно и често чудновато по очарователен начин за чужденците?

IMG_2115Отговорът е само един : БАЛКАНСКАТА ЛУДОСТ и способността винаги и навсякъде да се забавляваме !!! На берковска сцена отново извиси глас Руслан Мъйнов, който за втора година е водещ на събитието.

10 оркестъра участваха в конкурсната част на БДМ Феста. Тричленно жури с председател Пламен Марков, диригент на Плевенски общински духов оркестър, и членове Георги Красимиров( Герасим) и Иван Павлов, секретар на НЧ „Иван Вазов-1872“ и ръководител на Младежки духов оркестър „Берковица“ оценяваше участниците за музикалност, виртуозност, артистичност и атрактивност. Победител стана духовият оркестър от гр. Сандански. Журито не присъди второ място, а на трето място класира два оркестъра – Духовият оркестър от село Литаково и Духовият оркестър на гр. Троян. Поощрителни награди получиха Младежки духов оркестър „Берковица“ и Духов оркестър „Монт мюзик“, гр. Монтана. Организаторите на фестивала – Берковската духова музика и Община Берковица са убедени, че събитието продължава да затвърждава традициите на този край в областта на духовите оркестри и спомага за развитие образа на Община Берковица като дестинация за културен туризъм.