Актуални Новини

ГОЛЯМА ПОСЕЩАЕМОСТ НА БЕЗПЛАТНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КОСТНА ПЛЪТНОСТ В БЕРКОВИЦА

Фондация Адра България, с подкрепата на Община Берковица, организираха безплатно измерване на костна плътност на жени между 50 и 75 годишна възраст, в повишен риск от остеопороза. Прегледите стартираха на 30 юли и продължиха до 1 август, както бе обявено по-рано през изминалата седмица. Поради засиления интерес на пациентите, вместо два дни прегледите се удължиха с още един ден. Над 150 жени бяха прегледани.

Мениджърът на Адра България Симеон Гугутков обясни, че апаратът измерва петната кост, защото тя е една от най-масивните кости. Резултатите стават готови в рамките на няколко секунди, благодарение на професионалния американски софтуер. Остеодензитометърът е с ограничен капацитет, като на ден може да преглежда по 60 човека.

Прегледът трае 10 минути. Остеодензитометърът отчита дали костите са кухи и порести. Измерването на костната плътност засяга само жените, тъй като те са най-рисковата група. „След менопауза яйчниците спират да произвеждат естроген и понеже организмът цял живот го е получавал и продължава да го търси, се насочва към костите, където най-много се е съхранявал. Това обаче създава проблеми в костната система, защото изсмуква наличния естроген”, обясни Гугутков.

Идеята на тези прегледни е ранно диагностициране. Целта на Фондация Адра България не е да лекува, нито да предписва каквото и да е лечение, а да изостря вниманието на пациента, който има проблем. Прегледът иначе е доста скъп.

Резултатите, които отчита Симеон Гугутков за прегледаните  жени, са много добри. Оказва се, че много голяма част от пациентките имат добра костна плътност, но са съжаление са с наднормено тегло. Това г-н Гугутков го отдава на начина на живот, начина на хранене и социалния статус.

Мениджър проекти на фондацията  сподели, че сред пациентките има само няколко случая на намалена костна плътност, което е в рамките на нормалното.

„Повечето хора питаха какви лекарства да вземат, а никой не попита дали и колко вода трябва да пие, как да се храни, прави анализ Гугутков, което показва колко сме отдалечени от природосъобразния начин на живот“.

От болестта са застрашени предимно хора с нисък социален статус, самотно живеещи и такива, за които здравната система е далечна и недостъпна, допълва ситуацията специалистът, като уточнява, че в България има много такива хора.