Актуални Новини, Новини

ГОЛЯМО ХОРО ЩЕ СЕ ВИЕ В БЕРКОВИЦА НА 3 МАРТ

Преди 142 години България смело отхвърля игото и гордо заявява, че вече е свободна.

В знак на почит към хилядите радетели за свобода и правда, дали живота си за народното благо, на святата дата 3 март 2020 година, от 10:00 часа, на площад „Йордан Радичков“, град Берковица ще се състои тържествено честване по повод Националния празник на Република България.

Община Берковица ще се включи в световната инициатива „Пробуждане с хоро“ на „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“, а площад „Йордан Радичков“ ще се превърне в сцена на българския фолклор. Пъстрите национални носии и мелодичните фолклорни ритми, емблема на нашето българско самосъзнание,  ще бъдат задължителна част от събитието.

За пета поредна година на Националния празник на Република България – 3 март, организаторите на инициативата отправят призив за обединение на българите у нас и по света със символа на непобедимия ни дух – българското хоро. В този ден навсякъде по света, където има наши сънародници, ще се извият кръшни народни хора.

За първи път жители и гости на Берковица ще се хванат за ръце и обединени ще изразят своята воля за единство в инициативата „Пробуждане с хоро“. След тържественото честване на Националния празник, красотата на българските шевици и звучните народни ритми ще завладеят всички присъстващи с богатството и оригиналността си.

В инициативата ще се включат фолклорни състави, клубове и групи, както и много деца и ученици от училищата и детските градини в община Берковица, граждани:

–       Клуб за народни танци „Българка” към ПГ „Д-р Иван Панов” с ръководител Ирина Стоянова

–       Танцова формация „Настроение” към ПК „Берковски кестен” с ръководител Ирина Стоянова

–       Танцов състав „Малинарче” към НЧ „Иван Вазов – 1872” с ръководител

Димитринка Иванова

–       Танцов състав „Малинарка” към НЧ „Иван Вазов – 1872” с ръководител

Димитринка Иванова

–       Фолклорен клуб „Танцувай за здраве” към НЧ „Иван Вазов – 1872” с

ръководител Ирина Стоянова

–       Фолклорна група „Веселие” към НЧ „Иван Вазов – 1872” с ръководител

Димитринка Иванова

–       Детски танцов състав към Танцова школа „Берковска китка” с ръководител Елена Иванова

        Призоваваме всички жители и гости на Берковица да се включат  в инициативата „Пробуждане с хоро“, която е част от националните чествания на освобождението на родината ни!

        Начало: 3 март 2020 година, 10:00 часа, площад „Йордан Радичков“, град Берковица.

Нека заедно, хванати за ръце на хорото, да заявим своето единство и да засвидетелстваме своята признателност към всички онези знайни и незнайни герои, извоювали нашата свобода!