Актуални Новини

ГОСТИ НА ДЕТСКИТЕ КНИЖКИ В БИБЛИОТЕКА „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“

IMG-49505dd78ad43d3a9449b65ceb3f95ec-VГости на детските книжки в библиотека „Йордан Радичков”  бяха децата от клуб „Приказен свят”, при ЦПЛР – ЦРД, с ръководител Анета Заркова. Малките читатели научиха, че книжките празнуват всяка година на 2 април. На тази дата е Международният ден на детската книга. Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена.

„Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот“, казва Андерсен, с което показва колко правдиви и истински са неговите истории. В своите приказки: „Новите дрехи на царя“, „Оловният войник“, „Малката русалка“, „Малката IMG_20180329_104651кибритопродавачка“, „Принцесата върху граховото зърно“ и т.н., писателят разкрива с изключително майсторство човешките слабости и добродетели на неговите герои.

Празникът официално е приет през  1967 г. по решение на Международния съвет за детската книга.

Малките читатели с желание и ентусиазъм четяха откъси от книги, които ще изучават в училище. Всеки сам определяше книжката и текста от нея, който ще прочете на другарчетата си, като започваше със  заглавието.

Двамата най-добре представили се читатели получиха от библиотеката по една детска книга, като подарък. В края на срещата, приятелите на библиотеката от клуб „Приказен свят”, при ЦПЛР – ЦРД прочетоха  „молба на книгата” и получиха екземпляр от нея под формата на книжен разделител.