Актуални Новини, Новини

ГУШАНСКИ СБОР ПО СПАСОВДЕН

На открита сцена в парка на село Замфирово за 14-та година се проведе традиционния фолклорен празник „Гушански сбор по Спасовден”. Организатори на събитието са Народно читалище ”Развитие-1928”, с. Замфирово съвместно с Община Берковица и кметство Замфирово. За поредна година празникът събра танцови и певчески самодейни изпълнители от цялата страна, с цел популяризиране и съхранение на българския фолклор. Сред официалните гости на събитието бе кметът на Община Берковица Радослав Найденов.

Силен старт на празника дадоха домакините от Ансамбъла за изворен фолклор „Гушанци“. Осветен бе и курбан за здраве и благоденствие на жителите и гостите на селото.

И тази година домакините ни върнаха назад във времето и показаха как в миналото се е празнувал Гушанския сбор по Спасовден на мегдана в селото, заедно с близки и приятели. Съборът предложи богата програма с участия на самодейци от региона и страната, възстановка на обичая „Зажънване, жътва и рязане на китка“, конкурс за най-вкусна домашна баница и надсвирване на младежки духови оркестри.

Организаторите са щастливи, че тази инициатива се е превърнала в традиция, която пази и разпространява нашето национално богатство – българския фолклор.

И като на всеки събор – всички заедно се повеселиха, попяха и поиграха.