Актуални Новини, Новини

ДА УЛОВИШ ДУМИТЕ МЕЖДУ СТРАНИЦИТЕ – ПОЕТЪТ ПЕТЪР ЧУХОВ ГОСТУВА В БЕРКОВИЦА

Петър Чухов

По покана на читалище “Иван Вазов – 1872” поетът Петър Чухов ще гостува в Берковица и ще представи книгите си “Есенен Великден” и “Запокитеност”.


Петър Чухов е автор на 12 стихосбирки, 3 книги с проза и книга за деца. Творбите му са преведени на 20 езика и публикувани в над 20 държави. Носител на много награди, сред които Наградата на музея “Башо” в Япония, „Славейкова награда”, „Иван Николов” за най-добра стихосбирка, Специална награда „Развитие” за нов български роман, Голямата награда за SMS поезия, “Златен ланец”, „Магията любов”, Национална награда за лирика „Иван Пейчев“, номинация за международната литературна награда „Балканика“.
Участвал на фестивали и четения в Словакия, Македония, Япония, Хърватия, Словения, САЩ, Литва, Швейцария, Румъния, Унгария, Германия, Швеция, Турция, Албания и Русия. Пише музика и текстове, свирил и свири в различни рок-групи, а с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“ представя стихотворенията си.
Член на Управителния съвет на Българския П.Е.Н.-център, Сдружение на български писатели, Хайку клуб “София”, World Haiku Association и Musicautor.
В „Есенен Великден“ поетът изследва малко по-задълбочено и болезнено темите, които са основни в неговата поезия, а и в останалите му текстове – липсата и отсъствието, неосъществеността, малките чудеса на ежедневието, пролуките, през които за миг проблясва отвъдното. Авторът се опитва да бъде по-открит и непосредствен, но без да се отказва от удоволствието на играта и лукса на иронията и самоиронията, които са едни от най-използваните му изразни средства. Отново сме свидетели на комбинацията между пестелива, но ефектна метафоричност, умерен абсурдизъм и овладяна искреност. Редактор на книгата е поетът и белетрист Емануил А. Видински, а художник-оформител Капка Кънева.
Сборникът „Запокитеност” включва първите пет стихосбирки на Петър Чухов, написани и издадени (с едно изключение) през периода 1995 – 2000 г. Събрани в общо книжно тяло, без нова редакторска намеса, но с нов, общ дизайн, отново дело на Капка Кънева, носител на наградата „Златна четка” за оформление на книга, те показват поетическите търсения на автора от края на миналия век, който съвпада с края на неговата младост. За тези, които познават Чухов само от стихосбирките му, издадени през новото хилядолетие, тази среща със сигурност ще бъде изненадваща.
Думи за Петър Чухов:
„Няма друг в българската поезия от началото на 21. век, чийто почерк толкова внимателно да работи върху преобръщането на всекидневните гледки и ситуации в смислови бездни и височини. Чухов опитомява света като го преобразява по целия вертикал от възможни значения. Независимо дали се изкачва нагоре (към Бога) или слиза надолу (към Ада), Петър Чухов знае пътя – и за двете се изискват уменията на алпинист, който, вместо върху обезопасяващо въже, издевателстващо се люлее върху въжения мост на поетическата ирония.”
проф. д-р Пламен Дойнов, поет, драматург, литературен историк и критик, ректор на Нов български университет

„Петър Чухов е изключителен поет с възхитителна чудновата чувствителност. Талантът му е дълбок и леко абсурден.”
Кери Шон Кейс, поет, драматург, прозаик, бивш професор в Щатския университет Пен и Дикинсън Колидж в САЩ
„Често употребяващи измамливо прост език, стиховете на Петър Чухов са елегантни, енигматични, безмилостни и много забавни.”
Морел Смит, британска писателка, журналистка и преводачка

Срещата с автора е в сряда, 15.06.2022 г. в малкия салон на читалище “Иван Вазов – 1872” от 17:30 ч.
Заповядайте!