Актуални Новини, Новини

ДЕНКОВ: РЕАКЦИЯТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА В БЕРКОВИЦА БЕШЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО БЪРЗА

наводнение в Берковица

Източник БНТ

На 12 юни, в понеделник, в Северозападна България се изляха проливни валежи, които в района на Берковица и село Врачеш добиха стихийни размери – близо 70 литра на кв. метър за няколко часа. Това постави под риск живота и здравето на хората, предизвика сериозни материални разрушения и отнесе пътна настилка – заяви в началото на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Николай Денков.

“Реакцията на институциите този път беше забележителна. Специално екипите на ПБЗН бяха там още вечерта, цяла нощ работиха. Успоредно с това, поделения на Българската армия се включиха там, където е необходима техника и жива сила, за да може да се възстанови движението и да се разчистят отломките. Още на следващия ден МТСП изпрати екипи, които да установят какви са последствията за хората и започна да създава организация за изплащане на компенсации. МРРБ изпрати техника, която да подпомогне също за разчистването и да започне интензивна работа за подготовка за следващи валежи, които се очакват през идващите дни”, каза още премиерът.

Денков благодари на МОСВ, които следят ежечасно за това какво се случва и къде има рискови фактори, както и на други институции и местните власти, които оказаха помощ на пострадалите от бедствието.

Той каза още, че днес няма се избират нови областни управители. Тези, които са назначени от предишното служебно правителство ще продължат да изпълняват задълженията си. Денков отново призова да няма политизиране за тази позиция, защото тя не е с такива функции.